• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da uštedite novac i sačuvate energiju? Pročitajte ovo!

Autori Predrag Vujić Autori Goran Sivački

Ako planirate da gradite ili renovirate kuću ili stan, saznajte kako biste mogli da uštedite. Evo kako do povoljnog kredita!

 Ušteda energije kako da uštedim energiju prilikom gradnje kuće Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Pre dve godine, 33-godišnji veterinarski inspektor iz Sremske Mitrovice Dušan Stojković, zajedno sa svojom supugom, odlučio je da napravi kuću, kako bi napravio prostor za svoja dva sina, koji će je jednog dana naslediti.Imali su novac za plac i grube građevinske radove, ali im je bila potrebna pomoć da je dovrše.

Zahvaljujući svom prijatelju, saznao je za Kreditnu liniju za zeleno finansiranje (GEFF). Reč je o programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, i u saradnji sa Saveznim ministarstvom finansija Austrije, Investicionim okvirom za Zapadni Balkan i Sekretarijatom Energetske zajednice. Ovaj program obezbeđuje finansijska sredstva za podržavanje ulaganja u oblasti zelene ekonomije u stambenom sektoru kroz partnerske finansijske institucije, odnosno banke (Erste banka i UniCredit).

Možda će vas zanimati

Dušan je želeo da uštedi, ali istovremeno i da uradi kvalitetnu fasadu i prozore, koji će mu sačuvati i energiju i novac.

"Matematika! Kad sam stavio sve na papir, bila mi je potrebna određena suma novca, pošto smo se istrošili za grubo zidanje, a hteli smo da stavimo fasadu pre zime", priča Dušan za MONDO.

Na mestu stare kuće, koja je srušena, nikla je nova u širem centru Sremske Mitrovice. Nakon što su podignuti temelji i napravljen krov, Dušan je poželeo da napravi energetski efikasnu kuću.

"Kad sam utvrdio šta mi je potrebno, obilazio sam firme i u jednoj mi je prijatelj dao flajer, rekavši mi da ću shvatiti da je baš to što mi je potrebno i ujedno najpovoljnije. Svakako sam želeo da uzmem kredit, a ovo je, zaista, bilo najpovoljnije", kaže Dušan Stojković.

Na kući je urađena toplotna izolacija i visokokvalitetna PVC stolarija (prozori) kako bi se energetski gubici sveli na minimum.

"PVC stolarija je visoko energetski efikasna, ima 6 komora, troslojno staklo, što ispunjava njen osnovni zadatak da zadrži hladnoću leti ili toplotu zimi. Prilikom izolacije korišćen je stiropol debljine 10 centimetara", dodaje Dušan.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Kako izgleda proces uzimanja kredita?

Dušan kaže da je sve završio vrlo brzo.

"Potreban vam je predračun od firme za prozore, izolaciju i sa tim predračunom sam otišao u banku koja radi GEFF program. Čim mi je kredit odobren, a to je bilo odmah, novac je uplaćen firmi i mogao sam odmah da idem i uzmem robu. Eto, od razmišljanja do ideje i realizacije bilo je potrebno tek nekih 30-ak dana", prezadovoljan je Dušan.

Za ovaj građevinski poduhvat uzeo je kredit od 3.700 evra, a procenjuje da bi godišnje trebalo da uštedi 5 megavata.

U okviru GEFF programa razvijen je Tehnološki selektor tako da možete da izaberete tehnologiju koja vam je potrebna - izolacija, prozori, kotlovi, toplotne pumpe (umanjuju račune za struju tri do pet puta), solarni grejači, osvetljenje, ventilacija, klimazitacija...

"Meni su bile potrebne dve tehnologije - prozori i fasada i imao sam 20% povrata (740 evra) i to mi je bila glavna prednost. Ja sam tim povratom dobio više nego što je kamata za kredit", ističe Dušan Stojković.

Kuća je nova, pa još nema precizne podatke koliko je već uštedeo.

"Da je tu bila stara kuća i da sam imao račune, sada bih lako mogao da uporedim. Ali, nema tu velike filozofije - ušteda je zagarantovana", kaže Dušan, koji dodaje da će sasvim sigurno uzeti novi kredit i za kotlove i toplotne pumpe.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pametnjaković

Haahh "stiropol"

Makoni

@Pametnjaković a i cjene padaju po kvadratu u novom sadu

special image