• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivreda najmanje oštećena: Evo koliko se trgovalo na e-pijaci

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nakon tri nedelje od kako su zatvorene zelene pijace zbog epidemije virusa korona, doneta je odluka da od sutra ponovo mogu da rade, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da sada zavisi od umešnosti lokalnih samouprava da li će biti otvorene za dan ili dva.

 Nedimović - preko e pijace prodato preko 100.00 kila robe Izvor: Mondo

"Ne kažem da je to genijalan izum, ali tražili smo bilo koju platformu i kanal da to omogućimo. Imali smo i Fejsbuk pijace, snašli smo se, prodavala se i rasada, dostavljana na kućne adrese. Snalažljiv smo mi narod, i sa kovidom ćemo izaći na kraj", kazao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, što se tiče poljoprivrede, osmišljene su mere za podršku, koje se odnose na one koji su najugroženiji, pre svega na one koji nisu mogli da prodaju na zelenim pijacama - povrtari.

Njima je pripremljena novčana podrška do 90.000 dinara u zavisnosti od veličine plastenika, kazao je ministar i dodao da je finansijska pomoć pripremljena i za male mlekare, koji su bili upućeni na ugostiteljske objekte koji nisu radili, a pre svega za one koji proizvode kajmak i sir.

Možda će vas zanimati

"I njima smo opredelili finansijsku podršku, a treća grupa kojoj se obraćamo jeste sektor pčelarstva, i to osobe od preko 70 godina, a imaju pčele, njih je 7.468, i oni će imati prava na finansijsku podršku", kazao je Nedimović.

Ističe da će i svi poljoprivrednici u Srbiji imati pravo da koriste kreditnu podršku sa jedan posto kamatne stope sa rokom otplate od tri godine i grejs periodom od godinu dana.

"Plus kada na to dodamo meru za sve punoletne građane Srbije koji će dobti po 100 evra, mislim da je to dovoljna količina mera", kazao je Nedimović

Ističe, međutim, da je poljoprivreda najmanje oštećena izašla iz krize s virusom korona i u tom smislu navodi da su radovi na njivama mogli neometano da se odvijaju i to uz pomoć velike angažovanosti pripadnika MUP-a.

Savez vinara i vinogradara predlaže da država i njih zaštiti time što će otežati uvoz vina većim carinama, a Nedimović kaže da je država i pre nego što je proglašena epidemija virusa korona, u potpunosti završila strategiju razvoja vinarstva koje podrazumeva i različite oblike zaštite domaćeg tržišta, a u skladu sa svim međunarodnim sporazumima koje je država potpisala.

"Sektor vinarstva jeste pretrpeo štetu zbog zatvorenosti lokala, restorana, hotela, ali postoji rok da vino može da stoji neko vreme, nije to zelena salata pa da uvene za 48 sati. Biće i tu posebne podrške, a ono što će vinari imati ove godine, to nisu imali 50 godina unazad", kazao je Nedimović.

Dodao je da se nastavlja sa svim ostalim merama agrarne politike i s kupovinom traktora, mašina, podrška po hektaru..

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image