Iskustva agenata za nekretnine pokazuju da su sujeverje i vera u lošu "karmu" neki od razloga zbog kojih ljudi izbegavaju takve nekretnine, pa su vlasnici prinuđeni da ih godinama drže na oglasima sa cenom daleko ispod tržišne. Kako je objasnio jedan agent za nekretnine, koji je insistirao na anonimnosti. On je ukazao na to da se stanovi u kojima je neko ubijen nasilno ili se desio neki težak zločn teško prodaju, ali da se nude po ceni koja je daleko ispod trđišne. 

"Takvi stanovi se jako teško prodaju, vlasnici ih bukvalno u startu daju upola cene, a onda nastaje drugi problem. Dogodi se da ljudima bude sumnjivo to što je cena stana tako niska, pa počnu dodatno da zapitkuju i proveravaju, sumnjajući da li je prodaja legalna, odnosno da se ne krije iza prodaje neka prevara", objašnjava on za Kurir.

Njegova koleginica iz druge agencije, koja je takođe zbog posla zahtevala da ostane anonimna, kaže da praksa pokazuje i da prodavci takvih stanova moraju biti uporni, to jest da se od starta pripreme na to da nekretninu neće olako i na brzinu prodati, kao ni po tržišnoj ceni. Na pitanje da li se kupcima unapred kaže o kakvoj nekretnini je reč, kaže da u većini slučajeva ne, ali da zbog sumnje u cenu, potencijalni kupci sami krenu da zapitkuju, pa da im onda odgovore.

"Ne smemo zaboraviti da postoji znatan deo kupaca kojima je bitno da prođu što jeftinije, kao i da su u žurbi da što pre reše stambeno pitanje. Među njima postoji manji deo onih kojima apsolutno nije bitno šta se u tom stanu događalo pre nego što su oni ušli u njega", kaže ona za Kurir.

Prema njenim rečima, bilo je slučajeva da kupci pristanu da kupe stan, a posle nekoliko dana otkažu upravo iz tih razloga.

Pored toga, pošto se u današnje vreme mnogo više gradi, i velika je ponuda stanova, kupci u startu imaju veću šansu da nađu neki stan u vrednosti koja im odgovara, a koji nije upisan na stranicama crne hronike. Kupci izbegavaju i stanove gde su se događale poplave i požari, jer unapred sumnjaju da postoje problemi sa zidovima, statikom zgrade, ili da je jednostavno loša intalacija, pogotovu u starijim soliterima, čiji stanovi mahom zahtevaju i potpuno renoviranje", zaključuje ona.

Stan Ksenije Pajčin bio na oglasu 6 godina 

Verovatno najpoznatiji slučaj takozvanog "ukletog stana" bio je onaj u vlasništvu pevačice Ksenije Pajčin, koju je 2010. godine ubio partner, maneken Filip Kapisoda, a potom i sebe. Šest godina kasnije, stan u kome se dogodilo ubistvo, Ksenijina majka je prodala. Prema svedočenju komšija ovaj stan godinama niko nije želeo da kupi, što je nateralo majku da ga, kako su pisali mediji, proda po znatno nižoj ceni od tržišne vrednosti. Iako se stan nalazi više nego na atraktivnoj lokaciji, kupci su ga obilazili u širokom luku, a čak i oni koji na prvu loptu nisu znali čiji je, kada bi saznali, samo bi nastavili dalje.

"Majka Ljubica je u ovaj stan prvi put ušla dva i po meseca posle tragedije. Ubrzo je rešila i da ga proda, ali kako nije bilo zainteresovanih kupaca, odlučila je da ga izda. Podstanari su tu živeli godinu dana, a pošto su se odselili, niko više nije u njemu stanovao. Više puta sam čuo da se stan prodaje, ali ko će to da kupi kad se zna šta se unutra dogodilo", ispričao je Kuriru pre 7 godina komšija koji je želeo da ostane anoniman.

(MONDO)