• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD MOŽEMO DA KORISTIMO GODIŠNJI ODMOR? Pravo na njega imate posle mesec dana, evo kako da izračunate koliko vam sleduje

Autor Ivana Vlajković

Mnogi se pitaju kad zaposleni ima pravo na korišćenje godišnjeg odmora.

 Knez Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Sanja Čurčić

Prelazak u drugu firmu, kao i prihvatanje prvog ili novog posla otvara brojna pitanja, a mnogima je jedno od najvažnijih, kad zaposleni ima pravo da koristi "godišnji". Kako je za MONDO naveo advokat Ozren Slović, radnici već posle mesec dana mogu da odu na odmor.

"Zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca, kako je definisano članom 68 važećeg Zakona o radu", započeo je razgovor za MONDO advokat. 

Naš sagovornik objašnjava da zaposleni posle mesec dana ima pravo na "godišnji", ali samo na srazmerni deo odmora. Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg (srazmerni deo) za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos.

"Ako zaposleni po ugovoru o radu, na primer, ima pravo na pun godišnji odmor od 24 dana, to podrazumeva da za celih 12 meseci rada ima pravo na 24 radna dana godišnjeg odmora. Međutim, ako je radio samo šest meseci, onda naravno nema pravo na sve dane godišnjeg odmora nego srazmerno broju meseci odnosno u konkretnom slučaju bi to bilo 12 radnih dana. Ako je radio samo mesec dana, onda bi u konkretnom primeru imao pravo na dva radna dana godišnjeg odmora", objasnio je za MONDO advokat Ozren Slović

Takođe, ako zaposleni da ili dobije otkaz posle nekoliko meseci, a nije ni stigao da koristi godišnji odmor, poslodavac je dužan da mu obračuna dane neiskorišćenog godišnjeg odmora u skladu sa navedenim članovima Zakona o radu i da neiskorišćeni godišnji odmor isplati u novcu, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

"Važno je napomenuti da je isplata godišnjeg odmora u novcu moguća isključivo posle prestanka radnog odnosa, zabranjeno je da se zaposleni i poslodavac u toku trajanja radnog odnosa, dogovore da se odmor ne koristi i da se isplati u novcu. Napominjem da je poslodavac dužan da zaposlenom omogući da iskoristi godišnji odmor, u suprotnom, zaposleni se može obratiti nadležnoj inspekciji rada ili advokatu radi pokretanja tužbe. Zastarelost za pokretanje tužbe radi naplate potraživanja iz radnih odnosa je tri godine", kazao je naš sagovornik.

Advokat je takođe za naš portal objasnio da je po Zakonu o radu minimalan broj dana godišnjeg odmora 20 za 12 meseci rada. Godišnji odmor se može koristiti jednokratno ili u delovima. Ukoliko se odmor koristi u delovima, prvi mora da traje najmanje dve radne nedelje neprekidno.

"Ostatak se mora iskoristiti najkasnije do 30. juna naredne godine. Radna nedelja se računa kao pet radnih dana, dakle ne računa se vikend, što se takođe često pogrešno smatra. Čak i ako ste na bolovanju, to se smatra neprekidnim radom i imate pravo na godišnji odmor", zaključio je razgovor za MONDO advokat Ozren Slović.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:17
kako uštedeti novac
Izvor: Tiktok/lukasbattle
Izvor: Tiktok/lukasbattle

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VecaBGD

Recite to privatnicima, da cak i oni moraju da postuju zakon.

Radnik na crno

Ovo mozda postuju 20% privatnih firmi u Srbiji. Meni je prosle godine saopsteno da firma trenutno nije u mogucnosti da nam da odmore i to mi je to. Znaci radio sam 12 meseci bez dana odmora. A daju nam ugovore sve na po 3 meseca, kao fora da nas zaplase. Sad ga cekam na volej, nakon sto mu istekne i jun kao krajnji rok za drugi deo ide tuzba. Inace radi se o jednoj privatnoj agenciji za obezbedjenje iz paracina.

Machiaveli💯

@Radnik na crno ja stvarno ne znam sta je sa vama ljudi, da li je moguce da dozvoljavate da vas tako ponizavaju!!! Kako ne moguce da ti neko kaze da nece da ti da odmor i da ti na to pristanes???

special image