• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ideje vrede: Kod Kopa stvorila medeno carstvo

Autor Jelena Stokić Izvor mondo.rs

Nakon bezuspešne potrage za stalnim poslom diplomirana slikarka Tatjana Joković Đolić se vratila netaknutoj prirodi bruskog sela u podnožju Kopaonika, svojim korenima i porodičnoj tradiciji gajenja pčela.

Otišla je i korak dalje – ne samo što proizvodi med, već i kozmetiku. Od toga, kaže, može lepo da živi.

Ova rođena tridesetogodišnja Župljanka kaže da je nakon završene Akademije umetnosti u Novom Sadu bilo jako teško opstati u gradu u kom nije imala ni stan, posao od koga bi mogla da se izdržava.

O pčelama brine cela porodica

"Pčele traže ljubav, smirenost i posvećenost i najlepše je raditi u ekipi", ističe Tatjana. Naravno, uključeni su i moji roditelji. Već smo uigrani, pa svako zna sta treba da radi.

”Nakon diplomiranja sam radila razne poslove, ali ništa me nije dovoljno ispunjavalo, a i nije bilo materijalne satisfakcije. Kako stvari u našoj zemlji funkcionisu - za sve nam je potrebna posebna podrška i razumevanje okoline da bi nešto postigao. Jako je teško zauzeti svoje mesto pod suncem, bez stana, prijatelja i bilo kakve materijalne podrške”, priseća se Tatjana koja je danas i supruga i mama.

Kaže, nije želela više da se potuca, pa je odlučila da se vrati u rodni kraj, a imala je i ideju.

”Moja porodica se pčelarstvom bavi 40 godina i u tom poslu sam videla budućnost. Imamo oko 100 pčelinjih društava i dva pčelinjaka u podnožju Kopaonika”,kaže ova mlada preduzetnica i ističe da je bilo dobro uklopiti lepo i korisno.

”Moj tata je glavni krivac za sve! Jednostavno, kada učestvujete u nečemu odmalena nemoguće je, a ne gajiti ljubav prema tome. Pčele su divni i jedinstveni insekti”, ističe Tatjana koja je nekoliko puta naglasila da je njena ideja vodilja povratak prirodi i njenim vrednostima koje su u ovom potrošačkom društvu mnogi od nas zaboravili.

SAMO ORGANSKO

Da bi spojila obrazovanje sa porodičnom tradicijom i uživanjem Tatjana je sa rođakom farmaceutkinjom krenula u novi biznis.

Osim proizvodnje bagremovog, livadskog i šumskog meda odlučile su da prošire poslovanje, iskoriste lekovitost meda i voska i u pčelarskoj radionici Joković prave ono što sve žene vole i koriste – kreme.

Pre podne u školi, popodne mama i preduzetnica

Tatjana se nakon izvesnog vremena zaposlila u lokalnoj školi u kojoj predaje likovnu kulturu, tako da je pre podne posvećena đacima, a popodne porodici i “Medenoj kozmetici” – kako se zovu njeni kozmetički proivodi. Kada se dani prolepšaju ona je u pčelinjacima.

”Želela sam da ljudima pružim potpunu organsku negu kože lica i tela i mogu da kažem da su to mnogi prepoznali jer mi najviše proizvoda prodajemo upravo preko preporuke.”

Ove kreme za lice i telo, balsami za usne izrađuju se na bazi meda, polena, propolisa i lekovitih trava sakupljanih sa najčistijih područja Kopaonika, Željina, Jastrepca i Goča.

”Sve se izrađuje ručno u malim i određenim količinama bez konzervansa i aditiva na prirodan način na kako se radilo i pre sto godina. Uglavnom pravimo po porudžbinama, a mogu slobodno reći da sve dobro ide – i antirid kreme koje koriste sredovečne dame, dnevne i noćne kreme za negu lica, ali i kreme za stopala”, kaže Tatjana.

Ono na šta je ova mlada žena posebno ponosna su lekoviti preparati koje prave po tradicionalnim recepturama.

”Izrađujemo preparate za lečenje bronhija, prostate, jačanje želuca, čišćenje krvih sudova, jačanje imuniteta, anemije. Mislim da nam je svima poznato antiobiotsko i antiseptičko dejstvo propolisa, koji je inače mešavina voska i lepljivih materija sa biljaka. Ove proizvode kupuju uglavnom stariji , ali izrađujemo i one prilagođene deci”, rekla nam je Tatjana.

CENA PRISTUPAČNA, A MOŽE DA SE ZARADI

Uspeh u poslu Tatjana vidi i u pristupačnosti proizvoda jer se cene kreću od 300 do 500 dinara.

”Mislim da to može sebi svako da priušti, a to mi je i bio cilj – da pomognem ljudima. Imam svoj propolis, tako da ne moram da se dodatno ugrađujem u cenu”, kaže kroz osmeh Tanja.

Ulaganja su, kaže, konstantna jer se i posao širi, a u planu su i neki marketinški poslovi.

”Može lepo da se zaradi, to je činjenica, ali isto tako potrebna su stalna ulaganja ukoliko želiš da napreduješ. Mi smo do sada proizvode prodavale uglavnom preko preporuka, zatim na sajmovima kozmetike. Imamo i svoju Facebook stranicu, ali smo počeli i sa izradom sajta. To je sada stalo zbog nekih nepredviđenih okolnosti, ali svakako je u planu da 'Medena kozmetika' dobije i svoj sajt”, kaže Tatjana.

Ipak, kaže ova mlada pčelarka i preduzetnica, treba biti realan - ne juriti nemoguće, a naći unutrašnji mir i harmoniju.

"Jednostavno moramo imati jasan cilj i da težimo ka njemu. Ništa nije jednostavno pogotovo u Srbiji u malim zatvorenim mestima gde vlada totalna apatija", poručuje Tatjana i savetuje mladim ljudima da ako imaju mogućnost da se vrate kućama i rade, nasleđuju i razvijaju porodične poslove neka to i urade.

A, kaže, važne su i ideje.

"Treba rizikovati, raditi, a ne čekati da nam se nešto dogodi samo od sebe. Svima nama je najlakše da se oslonimo na druge ali da li je to rešenje? Zato odlučno i snažno vredi probati... Ideje vrede!", poručuje Tatjana.

Tatjana nije jedina koja se usudila da u Srbiji pokrene i razvije biznis. Podsetite se i ostalih primera:

Filip iz Čačka sa 100 dinara u džepu ušao u mali biznis i uspeo!

I biznis sa slatkišima može da zagorči, ako brzate. Boris nam je otkrio "male tajne malog biznisa"

Kada se mladi preduzetnici "dohvate" u Ringu

Luda ideja za dobar biznis

Sanida Klarić ostala je bez posla sa 45 godina, to ju je pokrenulo da stvori svoje mirišljavo carstvo

Tijanine igračke su hit na internetu, a evo kako je pokrenula posao

Ana pravi stvarčice koje olakšavaju život

_________

Ako ste se vi lično ili neko od ljudi koje poznajete dokazali i opstali u svetu biznisa pišite nam!

Svoje predloge, fotografije, video ili audio zapise možete nam poslati putem WhatsAppa ili Vibera, na broj +381649570754.

Osim na ovaj način, interesantne vesti, fotografije ili video klipove možete da nam šaljete i na mejl [email protected] ili na Facebook stranicu MONDO.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jelena

Mene zanima da li imaju preparate za akne i za ublazavanje oziljaka od akni?

trcim

Hvala sto nas motivisite, evo odmah trcim u selo da se namucim kao konj dok bagra po Beogradu ne radi nista i zivi na muci tog naroda...

Aleksandar

@trcim Em ne znas, em si ogranicen, ali si zato lenj. Ima nade.

special image