Ekonomija

Šta privrednici pitaju ministra finansija preko Instagrama?

Izvor mondo.rs Izvor Agencije

Ministar finansija Siniša Mali odgovarao je danas na pitanja građana i privrednika koja su mu upućena putem zvaničnog Instagram profila, a koja su u vezi sa Programom ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa.

Za manje od jednog dana je na zvaničan profil ministra, putem direktnih poruka i komentara, stiglo više od 2.000 poruka, koja se uglavnom odnose na pitanja o tome da li imaju pravo na korišćenje olakšica koje su predviđene Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, kao i na koji način mogu da se prijave za Program ekonomskih mera.

Ministarstvo u saopštenju podseća da je potrebno da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine.

U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat "1.4. datum plaćanja" u koji treba da upišu 4.1.2021. godine.

"Na taj način automatski postaju deo ovog programa", poručuju iz ministarstva.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.