Sastojci:
Testo:
240 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca
2 kašike šećera
1 jaje
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
prstohvat soli
500-550 g mekog belog brašna
Fil:
150 g oraha
100 g putera
100 g čokolade
4 kašike šećera
1 pakovanje vanilin šećera
Ostalo:
20-30 g putera za premazivanje
Priprema:
U 120 ml mlakog mleka rastopiti 10 g suvog kvasca, dodati 2 kašike šećera i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira. Prosejati 500 g brašna, napraviti udubljenje u sredini pa sipati kvasac, jaje, jogurt, ulje, preostalih 120 ml mlakog mleka i prstohvat soli. Zamesiti meko testo, da se ne lepi za ruke, po potrebi dodati još 50-tak grama brašna. Od testa formirati kuglu, prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom mestu jedno 30-45 minuta, da naraste. Fil: Umutiti 100 g omekšalog putera, dodati 4 kašike šećera, vanilin šećer, mlevene orahe i otopljenu čokoladu. Mutiti da se sve lepo sjedini. Nadošlo testo blago premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, pa oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine oko 1 cm. Preko testa ravnomerno naneti fil. Sve uviti u jedan veliki rolat. Rolat oštrim, tankim nožem po dužini preseći na pola, pa trake uviti u pletenicu i staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Ostaviti je na toplom jedno 15-tak minuta da još malo nadođe. Otopiti malo putera, pa premazati pletenicu. Peći je 40-50 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni C.
"Dok sam živ, plakaću za njima": Goran Vesić kroz suze objasnio zašto podnosi ostavku (Video)
Zvezda od dominacije do problema u Pioniru: Trojkaška rapsodija, drama i pobeda u derbiju kola!
Zvezda bez sedmorice važnih igrača na Barselonu: Muke za Milojevića, startna postava se već zna
Dominacija Partizana u Železniku: Ubedljiva pobeda za 7-0, razigrao se i Vašington
Goran Vesić podnosi ostavku!