Pripremite ove mekane i mirisne hlepčiće i uživajte u svakom zalogaju!
Sastojci:
Šolja i po mlake vode
Kašičica suvog kvasca
Dve kašike šećera ili meda
Dve kašike ulja
Kašičica soli
Tri i po do četiri šolje brašna
Priprema:
U posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac, šećer ili med, ulje, so i dve šolje brašna. Mutite mikserom, pa postepeno dodajte i ostatak brašna sve dok testo ne počne da se "povlači" odnosno odvaja od ivica posude.
Testo treba da bude meko i glatko, ali i pomalo lepljivo na dodir. Možete da testirate da li je potrebno da dodate još brašna – uzmite komad testa u ruku i pokušajte da oblikujete lopticu. Ako vam se testo malo lepi za prste, OK je, ali ako se razlepi po celoj ruci dok ga oblikujete, potrebno je još brašna.
Kada ste napravili brašno odgovarajuće gustine, podmažite veću posudu uljem i ubacite testo u nju, prekrijte i ostavite na toplom da narasta oko sat vremena ili dok se testo ne udvostruči.
Zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i podelite na 12 jednakih delova, pa od njih oblikujte loptice. Smestite ih u podmazan pleh i ostavite oko dva centimetra razmaka između loptica.
Prekrijte ih folijom (nemojte koristiti ništa drugo da se loptice ne bi spljoštile) i ostavite još oko 45 minuta do sat vremena da narastu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite hlepčiće oko 15-17 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada ih izvadite iz rerne, premažite otopljenim puterom (opciono).
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Haos na kraju i poraz Crvene zvezde: Teo promašio za produžetak, sudije u prvom planu!
Partizan želi da prekine crni niz: Istorijski susret slavnih trenera, ne zna se kome je pobeda potrebnija
Ogromna greška sudija na štetu Crvene zvezde: Najbitniji poeni na meču nije trebalo da važe!
Predrag Mijatović podigao ton: Kakve veze ima Vučić s krizom u Partizanu?!
Mondo ukrštenica za 15. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!