Fokača je italijanska pogača koja se priprema sa čitavim nizom nadeva, od jednostavnih začina, do povrća, sira ili čak voća.
Mi vam predlažemo ovu verziju sa tikvicama, lukom i susamom.
Sastojci:
Kesica kvasca
250 mililitara mleka
Maslinovo ulje
Šest šolja brašna
Kašičica šećera
So
Jedna tikvica
Tvrdi sir po izboru
Pola glavice luka
Dve kašike susama
Priprema:
U posudu stavite kvasac i sipajte šolju tople vode. Ostavite da naraste nekoliko minuta, zatim sipajte mleko i oko 50 mililitara ulja. Postepeno dodajte brašno, i mesite dok ne dobijete glatko testo koje se još uvek pomalo lepi. Pokrijte ga krpom i ostavite da narasta oko sat vremena.
Za to vreme, tikvicu dobro operite i isecite na tanke režnjeve, luk takođe iseckajte sitno, sir narendajte. Rernu zagrejte na 220 stepeni.
Utisnite pogaču u pleh, na vrh stavite sir, pa povrće i pospite susamom. Pecite oko 25-30 minuta, i kada je izvadite iz rerne, još jednom je prelijte sa malo maslinovog ulja.
Kako vi pripremate fokaču? Recite nam u komentarima!