Evo šta vam je potrebno da napravite fornete - prilično je jednostavno.
Sastojci:
Jedno jaje plus jedno žumance
350 grama brašna
50 mililitara ulja
150 mililitara mleka
Oko 250 grama tvrdog sira
Kašičica soli
Kašičica šećera
Kesica kvasca
Priprema:
U manju posudu stavite kvasac, mlako mleko i kašičicu šećera, promešajte pa ostavite da nadođe.
U međuvremenu, u manju posudu stavite brašno i u sredini napravite udubljenje, pa u to dodajte narasli kvasac. Zatim sipajte i ostatak mleka, ulje, žumance, oko 200 grama sira i so.
Dobro sve izmešajte da se sjedini i formira testo – ako je lepljivo, stavite malo ulja na ruke i nastavite da mesite. Ostavite testo da narasta oko sat vremena prekriveno na toplom mestu.
Nakon toga, stavite testo na sto, još malo mesite, pa razvucite na debljinu oko jednog centimetra i čašom vadite krugove.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, na pleh stavite aluminijumsku foliju, poređajte fornete i ostavite odstoje oko 15 minuta. U međuvremenu ulupajte jedno jaje i namažite preko forneta. Dodajte još malo sira odozgo, posolite i pecite ih oko 25 minuta – kada sir postane zlatne boje, vreme je da ih izvadite iz rerne.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Janis nacrtao, četiri heroja donela pobedu: Kad je srce kao planina, a Deda na terenu - Barsa nema šanse!
Partizanov poziv za plej-of Evrolige! Željku se isplatilo čekanje, dobio je igrača za velika dela
Drama sezone u ABA ligi, Zvezda i Partizan pali sa vrha: Lider se u Železniku vratio iz mrtvih i pobedio!
"Kakva trica Dejana Davidovca": Hrvatski komentator u transu zbog Zvezdinog koša za pobedu protiv Barse
Ovaj menjač plaši i iskusne vozače, mnogi ne znaju koliko je moćan: DSG je hirurški precizan, smanjuje potrošnju goriva