Evo šta vam je potrebno da napravite fornete - prilično je jednostavno.
Sastojci:
Jedno jaje plus jedno žumance
350 grama brašna
50 mililitara ulja
150 mililitara mleka
Oko 250 grama tvrdog sira
Kašičica soli
Kašičica šećera
Kesica kvasca
Priprema:
U manju posudu stavite kvasac, mlako mleko i kašičicu šećera, promešajte pa ostavite da nadođe.
U međuvremenu, u manju posudu stavite brašno i u sredini napravite udubljenje, pa u to dodajte narasli kvasac. Zatim sipajte i ostatak mleka, ulje, žumance, oko 200 grama sira i so.
Dobro sve izmešajte da se sjedini i formira testo – ako je lepljivo, stavite malo ulja na ruke i nastavite da mesite. Ostavite testo da narasta oko sat vremena prekriveno na toplom mestu.
Nakon toga, stavite testo na sto, još malo mesite, pa razvucite na debljinu oko jednog centimetra i čašom vadite krugove.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, na pleh stavite aluminijumsku foliju, poređajte fornete i ostavite odstoje oko 15 minuta. U međuvremenu ulupajte jedno jaje i namažite preko forneta. Dodajte još malo sira odozgo, posolite i pecite ih oko 25 minuta – kada sir postane zlatne boje, vreme je da ih izvadite iz rerne.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!