Kuhinja

Zasladite se kao nekad: Najukusniji recept za domaći koh

Izvor mondo.rs

Pripremite ovaj jednostavni, ukusni desert i podsetite se detinjstva!

Napravite ovaj omiljeni kolač i držite ga u frižideru biće ukusan i osvežavajuć dva dana! Brojne su varijante ovog recepta - neki umesto brašna koriste griz, u Španiji se desert preliva kondenzovanim mlekom... Ovo je najjednostavnija verzija sa lako dostupnim sastojcima!

Imamo još dobrih ideja za ukusna jela, isprobajte naš recept za musaku od tikvica, predlažemo da je servirate uz brzi hleb sa sodom bikarbonom!

Sastojci:

110 grama maslaca
200 grama šećera
Pet jaja
Kašičica ekstrakta vanile
Kašičica praška za pecivo
Pola kašičice soli
180 grama brašna
Četiri čaše mleka

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite penasto maslac sa 150 grama šećera, zatim dodajte vanilu i jedno po jedno jaje. Mutite mikserom dok smesa ne postane vazdušasta i udvostruči se.

U drugoj činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, zatim tu mešavinu pažljivo umešajte varjačom ili špatulom u vazdušastu smesu s jajima.

Dobijeno testo izlijte u dublji pleh podmazan maslacem, nemojte koristiti papir za pečenje. Pecite u rerni dok ne dobije zlatnu boju, oko 25-30 minuta. Znaćete da je gotov kada ivice počnu da se povlače od pleha a kolač se vraća u prvobitni oblik kada prstom pritisnete sredinu. Možete ga testirati i čačkalicom, ako izađe suva, gotov je.

U šerpi zagrejte mleko sa preostalim šećerom i kuvajte ga desetak minuta na srednjoj vatri. Topli kolač temeljno izbockajte viljuškom, prelijte mlekom i pustite da se ohladi do sobne temperature, a potom ga stavite u frižider na najmanje jedan sat. Možete ga ukrasiti šlagom, voćem ili dodacima po izboru.

Tagovi