Kuhinja

Da ne morate u radnju po hleb: Najmekanije domaće zemičke

Izvor mondo.rs

Ako ih napravite danas, biće sveže i ukusne naredna dva dana!

Vazdušaste i meke domaće zemičke, ako ih čuvate u zatvorenoj posudi, biće ukusne i sveže i naredna dva dana!

Imamo još dobrih ideja za ukusna jela, isprobajte naš recept za musaku od tikvica, predlažemo da je servirate uz brzi hleb sa sodom bikarbonom! Ne propustite ni recept o kojem se priča, najbrži hleb bez mešenja.

Sastojci:

Četiri šolje pšeničnog brašna
Dve kašike suvog kvasca
Tri kašike šećera
Kašika soli
Šolja i po toplog mleka
Šest kašika maslaca na sobnoj temperaturi
Jedno veliko jaje

Priprema:

Pomešajte brašno, kvasac, šećer, so, mleko, pet kašika maslaca (jednu sačuvajte za posle) i jaje u činiji. Možete za početak umutiti vlažne sastojke mikserom, a zatim postepeno dodajte brašno i mesite. Dobićete lepljivo i mekano testo. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Kada naraste, premesite ga i formirajte 18 kugli. Prebacite ih na pleh sa papirom za pečenje, zagrejte rernu na 190 i ostavite ih da još malo narastu dok se rerna zagreva.

Pecite zemičke 12 minuta a potom ih proverite, maksimalno vreme pečenja je oko 15 minuta da ne bi zagorele na vrhu. Vruće zemičke premažite preostalim maslacem kako bi bile sjajne.

Tagovi