Doktorka Ejmi Šah otkrila je kako su povezani imunitet, ishrana i upale u telu, i kojim povrćem se možemo boriti protiv tih procesa koji narušavaju zdravlje.

Sistem za varenje i količina energije koju imamo tokom dana u veoma su uskoj vezi, a oba će poremetiti upalni procesi i tu naš imunitet stupa na scenu.

"Kada se dogodi upala, ćelije imuniteta dižu uzbunu, i sve ćelije organizma pokušaće da se uključe u borbu. Aktiviraće se i bakterije u sistemu za varenje, a kada je njihov broj narušen, čestice koje izazivaju upale mogu dospeti u krvotok i aktivirati imuni odgovor", rekla je ona.

Hrana koja pospešuje upalne procese zbog toga ne bi trebalo da se često nalazi na tanjiru, a doktorka kaže da bi u periodima kada smo izloženi većem stresu i naporu trebalo jesti sledeće namirnice.

"Inače se preporučuje pet porcija povrća i voća dnevno, ali sada unosite šest do osam. Najmanje dve porcije povrća uz svaki obrok će napraviti ogromnu razliku u zdravlju sistema za varenje", savetuje ona i dodaje da se jednom porcijom smatra količina od oko 80 grama.

Koje povrće bi trebalo "pojačati" u ishrani?

"Neka to bude povrće bogato probioticima, a to su crni i beli luk, kao i špargle. Potom, povrće koje podržava zdravlje sistema kao što su karfiol, brokoli, prokelj i kupus. Nemojte zaboraviti ni korenasto povrće, slatki krompir i šargarepu", rekla je ona.

Pročitajte i da li je slatki krompir zdraviji od belog, i koja je najveća greška koju svi prave s kiselim kupusom!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.