Koliko kupujete i jedete divlji beli luk? Sremuš tako zovu s razlogom, jer ne samo da je ukusan, već je poznat i po tome koliko je koristan za naše zdravlje. U proleće je prava zvezda na pijacama, a nutricionistkinja Sonja Nikačević iz Čačka objašnjava zašto bi ovu biljku od 50 dinara trebalo da potražite među obiljem svežeg zeleniša.
Prema njenim rečima, sremuš je izuzetno lekovit, ali kao i sa svakom drugom lekovitom biljkom, važno je da se ne pretera u konzumaciji. Ipak, da bi izazvao bilo kakve neželjene efekte, morali biste da unesete zaista ogromne količine.
"Sremuš može da se koristi u sirovom obliku, kao dodatak salatama, ali i kao sastojak u varivima sa povrćem ili mesom. Čak i nakon termičke obrade, on ne gubi svoja nutritivna svojstva - bogat je mineralima, vitaminima i antioksidansima. Zovu ga još i divlji beli luk zbog njegovih izuzetnih lekovitih efekata", ističe Nikačevićeva za RINU.
Ova biljka, prema njenim rečima, pomaže u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i šećera, pročišćava digestivni trakt, reguliše probavu i korisna je kod gastritisa, piše RINA. Sremuš poseduje brojna lekovita svojstva, a april i maj su idealni meseci za berbu njegovih listova", dodala je nutricionista.
Sremuš nije samo ukusan dodatak jelima, već i pravi saveznik zdravlja tokom proleća. Uživajući u njegovim blagodatima, prirodno jačamo organizam i unosimo osveženje na svoju trpezu. Da li kupujete sremuš? Molimo vas, glasajte u našoj anketi.
Da li kupujete sremuš?
BONUS VIDEO: