Upozorenje!

JEDETE PARČE HLEBA UZ RUČAK? Nutricionisti objašnjavaju zašto je to opasno, naročito ako se inače zdravo hranite!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ljudi koji se inače zdravo hrane, ili oni koji žele da smršaju, mogu se dovesti u opasnost ako jedu hleb uz obrok!

Možda često jedete hleb uz ručak, naročito ako vam ovaj obrok nije posebno težak.

Lagani ručak bogat povrćem i nemasnim mesom je ukusan i zdrav, ali vas možda neće dovoljno zasititi, zbog čega ćete posegnuti za parčetom belog hleba. To je loša ideja!

Žitarice sadrže antinutrijente, supstance koje blokiraju sposobnost tela da apsorbuje određene minerale važne za zdravlje.

Žitarice sadrže molekul koji se vezuje za gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum i sprečava da ih telo apsorbuje.

Ovo će ređe biti slučaj sa hlebovima od celog zrna, koji sadrže dosta vlakana, ali beli hleb će imati više antinutrijenata, zbog čega je loš izbor za vaše obroke.

Ljudi koji jedu mnogo povrća i žitarica imaju rizik da razviju ozbiljan nedostatak materija koje su organizmu potrebne za zdravlje, imunitet i normalno funkcionisanje.

Zbog toga, izbegavajte beli hleb, naročito ako jedete povrće. Ima mnogo kalorija, a malo pravih hranljivih materija, dok mu je i sadržaj vlakana nizak pa neće imati dobro dejstvo na sistem za varenje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi