Stil

DA LI JE TUNJEVINA IZ KONZERVE ZDRAVA? Evo šta se desi kada je pojedete, samo pazite - preterivanje može biti štetno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Konzerva tunjevine sadrži sve ovo!

Izvor: YouTube/Tasty

Riba je važna u zdravoj ishrani i svi nutricionisti preporučuju da se jede najmanje jednom ili dva puta nedeljno.

Ali, ako nemate dobru ribarnicu u blizini, možda kupujete zaleđenu ribu ili se oslanjate na tunjevinu iz konzerve. Evo šta se dešava u telu kada jedete konzerviranu tunu!

1. Bićete sitiji

Tunjevina je puna proteina, zbog čega ćete duže biti siti. Nećete uz nju uneti i "prazne" kalorije, pa će organizam duže imati osećaj da je sit. Računica za proteine navodi da bi trebalo da unosite oko pola grama po kilogramu vaše težine. Jedna konzerva tunjevine u ulju sadrži oko 46 grama proteina, dok konzerva tunjevine u sopstvenom soku sadrži oko 32 grama.

2. Unećete važne nutrijente

Tunjevina sadrži omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje mozga i očiju. DHA, jedna od omega-3 masnih kiselina, poboljšava i pamćenje, smanjuje upalne procese i pomaže ako su vam oči često suve. Pročitajte zbog čega su nam još važne omega-3 kiseline i u kojim ih namirnicama ima najviše!

Izvor: YouTube/Tasty

3. Možda ćete se ugojiti

Tunjevina u ulju ima više ukusa, ali ima i više kalorija. Odaberite onu u sopstvenom soku ili dobro ocedite tunjevinu u papirnom ubrusu pre nego što je stavite u jelo.

4. Možda će vam smetati

Jedan od sastojaka koji se mogu naći u tunjevini iz konzerve je i natrijum, zbog kojeg se možete osećati naduveno. Natrijum kao sastojak soli je važan za održavanje funkcija metabolizma ali je važno da se ne preteruje u njegovom unosu. Pročitajte šta se dešava kada unosimo pogrešnu količinu soli!

5. Unećete malu količinu žive

Važno je da znate da tunjevina iz konzerve sadrži manje ovog neurotoksina od sirove, ali ipak bi trebalo da pripazite na unos. Nutricionisti kažu da potražite konzerve označene kao "lajt" jer to znači da imaju manju količinu žive, i da ne unosite više od jedne konzerve nedeljno.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi