Stil

AKO UZIMATE PROBIOTIKE, PAZITE NA OPASNU GREŠKU: Zbog nje neće delovati ili će vam napraviti PROBLEM sa zdravljem!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pažljivo pročitajte ako uzimate probiotik!

Probiotici su zdrave bakterije koje podržavaju funkcije sistema za varenje, a njihovo blagotvorno dejstvo oseća se od stomaka, sve do imuniteta i raspoloženja.

Probiotici se nalaze u fermentisanoj hrani kao što su turšija, jogurt ili kefir, ali i namirnicama kao što je beli luk.

Kada su u pitanju suplementi, vitamin C, D i probiotici su verovatno najpopularniji ali mnogi ljudi ne znaju kako se pravilno upotrebljavaju, zbog čega mogu da naprave greške koje će im izazvati probleme sa zdravljem.

Probiotike će često preporučiti lekar ili nutricionista, ali su istraživanja pokazala da su globalno među najčešće "prečesto" prepisanim suplementima. U prevodu, reći će vam da uzimate probiotik čak i ako vam uopšte nije potreban.

Sistem za varenje svakog čoveka je različit, i postoje i organizmi koji su jednostavno otporni na "kolonizaciju" probiotika. Ako spadate u tu grupu, probiotik ne samo da neće raditi ono što bi trebalo, već može da izazove i probleme.

Postoje i studije koje su utvrdile da probiotik nakon antibiotika može čak usporiti vraćanje mikrobioma u normalu, iako bi trebalo da ga ubrza. A ukoliko uzimate probiotik iako vam je mikrobiom baš kako bi trebalo da bude, preterana količina bakterija će u tankom crevu izazvati nadimanje, gasove i druge neprijatne simptome.

Probiotike bi, dakle, trebalo uzimati kao suplement samo ukoliko je to neophodno, dok vam povremeno unošenje zdravih namirnica koje ih sadrže ne može škoditi.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.