Pazite!

ZBOG 1 GREŠKE S TESTENINOM, PRITISAK SKAČE U SEKUNDI! Nikad je ne spremajte ovako ako želite da očuvate srce!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Osobe koje imaju visok pritisak ne bi trebalo da ovako jedu testeninu, sos može da sadrži previše soli!

Izvor: YouTube/Kitchen Sanctuary

Ako zbog zdravlja pazite na unos soli, znajte da iz gotovog sosa za testeninu vreba iznenađujuća količina natrijuma!

So je važna za zdravlje, ali u pravoj količini, dok veće količine mogu da budu opasne za ljude koji imaju visok pritisak.

Natrijum se nalazi čak i u vodi, objasnio je nedavno prof. dr Vojislav Perišić, zbog čega bi trebalo da pazite kakvu vodu kupujete, ali povedite računa i o brzom "rešenju" za ručak kada nemate mnogo vremena. Testenina, sama po sebi, nije toliko nezdrava koliko kupovni sos!

Prema analizama sprovedenim u Americi, kupovni sos za pastu u tegli može da ima neverovatnu količinu soli.

U jednoj tegli gotovog sosa od paradajza pronađeno je čak 480 miligrama natrijuma, što je mnogo više od velike porcije posoljenog pomfrita.

Ni sos iz kesice nije mnogo bolji, što će vam biti jasno i ako probate malo suve supstance, shvatićete koliko je slana. Da, ta so će se "rasporediti" kada ga pomešate s vodom i prokuvate ali ćete i dalje uneti visok sadržaj natrijuma.

Dakle, ako pazite na unos soli, nemojte uzimati gotovi sos za testeninu. Postoje i domaći recepti koji se brzo prave, kao što su testenina s paradajzom i kozjim sirom, testenina s pečurkama...

(MONDO)