Testenine i krompir često su na lošem glasu jer se veruje da podstiču gojaznost. Bogate su skrobom, jednostavnim ugljenim hidratima koji podižu šećer u krvi. Istovremeno, ovo su namirnice koje spadaju u najomiljenije ne samo u Srbiji, već svuda u svetu.
Pržen u dubokom ulju, pečen u rerni ili pasiran u pire, krompir uvek jedemo topao. Isto je sa testeninom - bez obzira da li volite crveni ili beli sos, paste su najukusnije kada se jedu tople.
Kako stručnjaci kažu, ovo je velika greška. Nutricionistkinja Antje Gal iz Nemačkog savetovališta za ishranu objasnila je da nakon hlađenja ove namirnice postaju mnogo manje opasne, kad je reč o gojaznosti.
"Pustite da se testenina ili krompir ohlade pre nego što ih pojedete. Kada se skrobna hrana ohladi, ovaj sastojak se transformiše, postaje ’stabilan’ i zapravo vrlo koristan za naše telo", kaže Gal.
Poboljšava crevnu floru
Prema nutricionistkinji, otporni skrob iz hladnih testenina, krompira ili pirinča ponaša se na sličan način kao i vlakna u telu. Ulazi u debelo crevo nesvaren, gde ga postepeno razgrađuju aktivne bakterije. Jača crevnu floru i pozitivno utiče na varenje.
Reguliše se nivo šećera u krvi
Antje Gal ističe da rezistentni skrob sprečava prekomerno povećanje šećera u krvi. Telo proizvodi manje insulina i na taj način se blokira želja za hranom.
Manji unos kalorija
Nakon hlađenja, skrobna hrana sadrži manje kalorija od kuvane, ističe nutricionistkinja. Tako zapravo unosite 20 odsto manje kalorija.