Istraživanja pokazuju da disbalans crevne mikroflore može da utiče na razvoj različitih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i slabljenje imuniteta.
Postoji nekoliko pravila koja pomažu da održite creva zdravim, a to podrazumeva dobro varenje. Nutricionistkinja Branka Mirković dala je šest ključnih saveta:
- Hrana i namirnice ne treba da budu ni vrući, a ni previše hladni
- Izbegavati jako začinjenu hranu, industrijski obrađenu sa mnogo konzervansa, emulgatora, aditiva, industriskih boja, aroma
- Probleme sa varenjem pravi brza hrana, namirnice pržene u dubokoj masnoći
- Unos veće količine hrane posebno različitih vrsta namirnica može proizvesti probleme sa varenjem hrane
- Bitno je biti umeren, treba jesti proizvode od integralnih žitarica, povrće, voće
- Obratiti pažnju na namirnice koje mogu da izazovu nadimanje kao pasulj, kupus, mahunarke, povrće ili voće sa jakom opnom ili semenkama
Osim toga, Branka ukazuje da ne izbegavate da jedete neke namirnice. Prema njenim rečima, primenite jednostavan metod prilagođavanja pripreme hrane kako biste izbegli neprijatnosti.
- Ako vam smeta krastavac, probajte da odstranite semenke jer su uglavnom one problem
- Paprika može da ima debelu opnu koja se teško vari, skinite je i odstranite semenke
- Mnogima smetaju semenke i kora od paradajza, poparite paradajz, naglo ga ohladite i izbacite semenke
- Ako teško varite voće zbog kore, ogulite ga ili izblendirajte
- Pečurke i orašasti plodovi se dugo vare i mogu da izazovu probleme, možete jesti razne putere od orašastih plodova, puter od oraha, badema, lešnika
- Ako vam smeta crni luk, posle seckanja posolite i ostavite malo da odstoji, isperite i pripremite salatu
- Beli luk je zdrav, ali ako vam smeta, ispecite ga u rerni u kori ili svežem odstranite srednji deo, uzivaćete u ukusu, a nećete imati probleme sa varenjem
(MONDO/Informer)