SAVETI

MUŠKARCI UŽIVAJU I NE ZNAJU DA TO UBIJA PLODNOST! Nutricionista savetuje - Ove namirnice moraju pod hitno da izbace!

Autor Tamara Veličković

Nutricionistkinja Marija Stajić otkrila je detaljan spisak namirnica koje pospešuju mušku plodnost.

Izvor: staras/Shutterstock.com/PINK TV/screenshot

Problem ostvarivanja potomstva postaje sve učestaliji u današnje vreme. Na različite načine pogađa muškarce i žene, a među brojnim uzrocima je svakako nedovoljno balansirana ishrana. Nutricionistkinja Marija Stajić je u emisiji "Na prvom mestu" na K1 televiziji istakla da količina sprematozoida nije najvažniji parametar. Svako ko želi da poboljša plodnost, treba da promeni stil života.

"Postoje namirnice koje su bitne kada je muška plodnost u pitanju. Mi obično pričamo o količini spermatozoida, ali je jako bitan kvalitet. Pomoću hrane možemo da utičemo na kvalitet i oblik spermatozoida, što je mnogo važnije za začeće od same količine. Što se tiče muškog steriliteta, sam stil života poput konzumiranja alkohola, pušenja i manjka fizičke aktivnosti utiče na problem kvaliteta. Ono što je takođe jako bitno da se spomene, jesu manjak i višak telesnih masnoća, infekcije, urođene anomalije", objasnila je nutricionistkinja.

Važno je da promenimo navike, a to ćemo najbolje učiniti hranom koja je bogata antioksidansima, istakla je Marija Stajić.

"Paradajz u sebi sadrži likopen koji je odličan kod kvaliteta i količine spermatozoida. Što se tiče iskoristljivosti likopena, dobro je da bude skuvani paradajz i ne bi bilo loše da se doda malo maslinovog ulja. Može i svež, ali ovako je bolje. Brazilski orah je orah koji u sebi ima selen. To je odličan antioksidans i kao takav je jako dobar za mušku plodnost, tri zrna su dovoljna na dnevnom nivou. Takođe je poželjna neka suplementacija u vidu selena", rekla je nutricionistkinja.

Jedna vrsta hrane bi trebalo da se smanji.

"Takođe, naš orah je odličan izvor korisnih masnoća koje su isto tako jako važne. Do dve šake oraha je dovoljno, a uz to mogu da se dodaju semenčice koje su izvor cinka. Cink je jako bitan, kao i vitamin C kojeg imamo u crvenoj paprici. Ne bi bilo loše da spomenemo vitamin A kojeg ima u breskvama, kajsijama, šargarepi", rekla je Marija i dodala:

"Trebalo bi da se izbaci prženo i pohovano, a ono što je praksa pokazala, to je da kad muškarci koriguju ishranu, spavanje i unose dovoljne količine vode, imaju jako dobre i povoljne rezultate. Jogurt treba da se pije, ali studije govore da muškarci treba da izbegavaju punomasne proizvode, znači sa manje procenata masti. Takođe, smanjite konzumaciju roštilja, mesnih i masnih prerađevina. Folna kiselina se povezuje sa ženskom plodnošću, ali utiče i kod muškaraca, a ima je u leblebijama, zelenom lisnatom povrću", otkrila je nutricionistkinja.

(MONDO)