Ishrana

Da li je ovo najzdravije meso na svetu? U mnogim zemljama luksuz, a u Srbiji ga imamo u izobilju

Ako volite jagnjetinu, imate čemu da se radujete, smatraju stručnjaci.
Foto: Leitenberger Photography/Shutterstock
  • Jagnjetina je bogata proteinima, vitaminima B i mineralima poput gvožđa i cinka.
  • Pomaže imunitetu, mišićima i radu srca.
  • Preporučuje se trudnicama, starijima i sportistima, ali umereno kod gihta i bubrežnih problema.

Paulina Lipinska, nutricionista i specijalista u tretmanu gojaznosti i prevencije sa Poljoprivrednog univerziteta u Lublinu, piše o jagnjetini - mesu koje se u mnogim zemljama smatra luksuznim. Zašto?

Jagnjetina sadrži sve važne nutritivne sastojke koji povoljno utiču na kardiovaskularni, imuni i mišićni sistem. Nisko prerađena, lako svarljiva i bogata visokokvalitetnim proteinima. Ovo je meso koje može da se takmiči sa svakim drugim. Da li jagnjetina zaista zaslužuje titulu "najzdravijeg mesa na svetu"? Vreme je da joj posvetimo pažnju.

Jagnjetina je meso mladih ovaca, obično do 12 meseci starosti. Odlikuje se nežnom teksturom, svetlocrvenom bojom i suptilnim, blagim ukusom. U zavisnosti od starosti životinje i načina gajenja, meso može da se razlikuje po intenzitetu ukusa i sadržaju masti.

U zemljama poput Novog Zelanda, Australije, Francuske i Grčke jagnjetina je osnov tradicionalne kuhinje i cenjena je zbog nutritivnih vrednosti. U mnogim delovima Evrope i sveta jagnjetina je svakodnevna hrana, ne samo praznični specijalitet.

Nutritivne vrednosti jagnjetine

Jagnjetina je odličan izvor visokokvalitetnog proteina, sa više od 25 grama proteina na 100 grama proizvoda. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je čini idealnom za sportiste, decu, starije osobe.

Bogata je i hemovim gvožđem, koje se mnogo bolje apsorbuje od gvožđa iz biljaka, što je važno za prevenciju i lečenje anemije. Sadrži i cink, neophodan za imunološki sistem, fosfor za kosti i zube, te selen koji štiti ćelije od oksidativnog stresa. Vitamini B grupe, uključujući B12 i niacin (B3), podržavaju rad nervnog sistema i metabolizam. Jagnjetina uzgajana na pašnjacima sadrži i zdrave nezasićene masne kiseline, uz nizak sadržaj trans i zasićenih masti.

Prednosti redovne konzumacije

Zahvaljujući gvožđu i vitaminu B12, jagnjetina pomaže u pravilnom radu krvotvornog sistema, prevenira anemiju i podržava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca - posebno važno za trudnice, starije osobe i decu u rastu. Cink jača imunitet, ubrzava zarastanje rana i učestvuje u sintezi hormona, uključujući insulin i polne hormone.

Redovno konzumiranje pomaže regeneraciji organizma i održavanju hormonske ravnoteže. Lako svarljiv protein podržava očuvanje mišićne mase i sprečava njen gubitak, što je značajno kod starijih ili manje aktivnih osoba. Jagnjetina uzgajana na pašnjacima sadrži i omega-3 masne kiseline, koje povoljno deluju na srce i krvne sudove, snižavajući nivo lošeg holesterola.

Za koga je jagnjetina pogodna, a za koga nije?

Preporučuje se osobama sa nedostatkom gvožđa, trudnicama, sportistima i starijima sa smanjenom mišićnom masom i manjkom vitamina B12.

Osobe sa gihtom, hroničnim bubrežnim bolestima ili poremećajima metabolizma purina treba da je jedu umereno, jer sadrži prirodne purine. Takođe, meso - čak i najzdravije - ne treba da bude jedini izvor proteina, već se preporučuje kombinovanje sa povrćem, mahunarkama i drugim zdravim mastima.

Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kupili ste pokvareno meso? Evo koja su vaša prava i ko snosi posledice Izvor: Kurir televizija