Koji je šećer zdraviji i da li uopšte postoji neka razlika između smeđeg i belog, osim boje i skoro neosetne razlike u ukusu?
Iako su smedi i beli šecer suštinski manje više ista stvar, postoje i dalje odredena pogrešna tumacenja u pogledu uticaja na zdravlje i belog i smedeg šecera.
Na primer, iako se i jedan i drugi dobijaju iz istog izvora, smedi šecer se cesto proglašava "zdravijim" i "prirodnijim" od belog.
Ovo narocito utice na dijabeticare, koje okolina, ponekad cak i strucnjaci, cesto ohrabruju da umesto belog koriste smedi šecer, kao zdraviju alternativu. Ali, postoji li stvarno neka razlika? Evo šta kaže nauka.
Beli ili smedi?
Prvo, važno je da razumete od cega se prave ove dve varijante šecera.
I smedi i "obican" šecer prave se ili od šecerne trske ili od šecerne reše. To znaci da su, uprkos razlicitoj boji, njihov nutritivni sastav i njihova nutritivna vrednost približno iste.
Smedi šecer je samo beli šecer nastao mešanjem rafinisanog belog šecera sa melasom, da bi dobio prepoznatljivu boju i minimalnu kolicinu vitamina i minerala. Uz to, smedi šecer ima i nešto niži udeo ugljenih hidrata i nešto manje kalorija nego beli, ali razlika je zanemarljiva.
Zbog dodatih sastojaka, smedi šecer ima nešto više kalijuma, gvožda i kalcijuma nego beli, ali u takode zanemarljivim kolicinama, narocito ako govorimo u kontekstu preporucenog dnevnog unosa.
Drugim recima, malo je verovatno da ce kolicine ovih minerala iz smedeg šecera na bilo koji nacin uticati na vaše zdravlje.
Što se dijabeticara tice, ni za njih smedi šecer nije "pametniji" izbor nego beli. Šecer u bilo kojoj varijanti podiže nivo šecera u krvi, i - tacka. I zbog toga je jako, jako važno da osobe koje pate od dijabetesa vode racuna o kolicini šecera koju unose u organizam, dok je manje više svejedno da li ce u pitanju biti smeda ili bela varijanta.