Naučnici su otkrili da ovseno mleko može da ima blagotvorno dejstvo na snižavanje nivoa holesterola. Kao vredna zamena za kravlje mleko, zahvaljujući visokom sadržaju beta-glukana pomaže u čišćenju arterija. Beta-glukan je vrsta vlakana koja se rastvara u vodi. Nalazi se u mnogim namirnicama, uključujući žitarice (ovas, ječam, raž, pšenicu) i u pečurkama, kvascu i algama. Vrsta i količina beta-glukana variraju u zavisnosti od izvora. U slučaju ovsenog mleka, jedna čaša (240 ml) može da obezbedi do 1,2 g ovog vrednog sastojka. Dobro je zameniti obično mleko ovsenim mlekom i dodati ga u žitarice ili kafu ujutru.
Kako funkcioniše beta-glukan?
Ovseno mleko je vredan deo ishrane dobre za srce. Beta-glukan prisutan u njemu stvara supstancu sličnu gelu u digestivnom sistemu koja ima sposobnost da veže molekule holesterola, što otežava njihovu apsorpciju u krvotok. Studije sugerišu da redovno konzumiranje ovsenog mleka može da smanji nivo LDL holesterola ili lošeg holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja. Visok nivo LDL-a doprinosi stvaranju aterosklerotskih plakova u krvnim sudovima, što dovodi do sužavanja arterija i, posledično, može da izazove srčani ili moždani udar.
Akumulacija aterosklerotskih plakova sužava lumen arterija. Ako se plak odlomi, može da se formira ugrušak i blokira protok krvi. Beta-glukani se vezuju za holesterol u digestivnom sistemu, sprečavajući njegovu apsorpciju u krv, što dovodi do smanjenja nivoa LDL holesterola.
Ovseno mleko za visok holesterol - šta kaže istraživanje?
Jedna studija sprovedena na 66 muškaraca sa visokim holesterolom pokazala je da ispijanje tri čaše (750 ml) ovsenog mleka dnevno tokom pet nedelja smanjuje ukupni holesterol za 3 procenta. Nivo LDL holesterola je opao za 5 procenata.
Još jedna analiza 58 studija usmerenih prvenstveno na ljude sa hiperholesterolemijom otkrila je da dnevna konzumacija oko 3,5 g beta-glukana tokom 5-6 nedelja smanjuje nivo LDL-a za 4 odsto i apolipoprotein B za 2 odsto. Apolipoprotein B je glavni transportni protein za LDL holesterol i smatra se tačnijim pokazateljem rizika od srčanih oboljenja od samog LDL holesterola.
Štaviše, studija iz 2018. godine objavljena u časopisu "Food and Function" sugeriše da konzumiranje napitaka od ovsa može efikasnije i trajnije da snizi holesterol nego konzumiranje ovsa u drugim oblicima.
Druge prednosti pijenja ovsenog mleka
- Ovseno mleko ne pomaže samo u snižavanju LDL holesterola. Takođe pomaže u procesu varenja i kontroli šećera u krvi. Beta-glukan prisutan u ovsenom mleku usporava apsorpciju ugljenih hidrata, pomažući u održavanju stabilnog nivoa glukoze.
- Ovo piće je bogato vitaminima B grupe, a često je obogaćeno i vitaminom A, D i kalcijumom. Sadrži vredne minerale (kalijum, magnezijum, cink) koji su neophodni za održavanje zdravih kostiju. U poređenju sa kravljim mlekom, ovseno mleko ima povoljniji profil masti, sa nižim sadržajem zasićenih masti.
- Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovseno mleko podržava pravilno funkcionisanje sistema za varenje. Vlakna takođe pomažu da se osećate siti, što može da bude dragoceno kada kontrolišete svoju težinu.
- Za ljude sa netolerancijom na laktozu ili alergijama na mlečne proizvode, ovseno mleko je odlična alternativa. Njegova proizvodnja je takođe više ekološka jer zahteva manje vode nego tradicionalno mlekarstvo. Obogaćen kalcijumom i vitaminom D, pomaže u pokrivanju dnevnih potreba za ovim hranljivim materijama.
Ovseno mleko - šta vredi znati?
Iako ovseno mleko ima mnoge prednosti, postoje neke stvari koje treba razmotriti pre nego što ga uključite u svoju ishranu. Pre svega, neke zaslađene ili aromatizovane verzije mogu da imaju visok sadržaj šećera. Zato birajmo nezaslađeno ovseno mleko.
Uvođenje ovsenog mleka u uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim izvorima proteina može da pruži mnoge koristi. Međutim, uvek je važno konsultovati se sa lekarom pre nego što napravite značajne promene u ishrani, posebno ako uzimate lekove. Strunjak će vam pomoći da prilagodite ishranu svojim individualnim potrebama i kontrolišete nivo holesterola.
Osobe sa celijakijom ili netolerancijom na gluten trebalo bi da biraju ovseno mleko označeno kao bez glutena ili da ga same pripreme od ovsenih pahuljica bez glutena. Međutim, treba imati na umu da domaće ovseno mleko obično ne sadrži obogaćujuće vitaminske aditive, što može da smanji njegovu nutritivnu vrednost.
U poređenju sa bademovim mlekom, sojinim mlekom ili kravljim mlekom, ovseno mleko obično sadrži više kalorija, ugljenih hidrata i vlakana. Takođe ima tendenciju da ima više vitamina B u poređenju sa bademovim mlekom, koje je bogatije vitaminom E. Međutim, treba napomenuti da ovseno mleko pruža manje proteina od sojinog ili kravljeg mleka, što može da utiče na osećaj sitosti nakon konzumiranja. Pored toga, ovseno mleko je ponekad skuplje od kravljeg mleka. Ako želite da uštedite novac, trebalo bi da razmislite o tome da ga sami napravite kod kuće, što je ekonomičnije.
Iako je ovseno mleko generalno bezbedno za decu i odojčad, ono ne bi trebalo da zameni majčino mleko ili formulu jer ne pruža sve hranljive materije neophodne za pravilan razvoj beba. Pre nego što uvedete bilo kakve alternative, dobra je ideja da se konsultujete sa pedijatrom.
BONUS VIDEO: