Lomljivi nokti, umor, gubitak apetita i razdražljivost neki su od znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju. Anemija se može lečiti, ali i sprečiti na nekoliko načina.
Osnovno je povećanje unosa gvožđa hranom, pre nego što se pribegne dodacima prehrani i suplementima.
Osim mesa živine i mahunarki, trebalo bi jesti dovoljne količine voća bogatog vitaminom C jer on pomaže apsorpciju gvožđa u organizmu.
Najviše vitamina C sadrže paprike, pomorandže, spanać, kivi, ali najbolji prirodni lek za anemiju ipak, ističu nutricionisti, je šipak. Osim što obiluje vitaminom C, bogat je i gvožđem i mineralima.
Druga namirnica koja je prvi vrhu spiska boraca protiv anemije je cvekla. Ona čisti telo, prenosi kiseonik i povećava unos gvožđa. Sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od glavnih "aktera" u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, u krvi.
Dobro je kombinovati povrće i meso uz prirodni voćni sok, zbog vitamina C. Trebalo bi izbegavati kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mleko jer te dve namirnice smanjuju apsorpciju gvožđa. Malokrvnost je često uzrok i slabijeg uspeha u školi kod dece, zbog čestog umora i nedostatka energije za izvršavanje brojnih intelektualnih obaveza.
Raznovrsna ishrana uz puno zelenog i crvenog povrća, meso tri do četiri puta nedeljno i izbegavanje brze hrane i testa najbolji su način prevencije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
(MONDO/24sata.hr)