Domaći tonik za imunitet

MOĆNA BILJKA SA ISTOKA I OMILJENO RUSKO PIĆE: Proverena kombinacija za jačanje imuniteta!

Autor Zora Ćirković

Najvažniji sastojak ovog tonika za jačanje imuniteta je astragalus, biljka čiji se koren hiljadama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Svi sastojci mogu da se nabave i kod nas, a pravi se vrlo jednostavno!

Verovatno nikad u životu niste više vremena posvećivali jačanju imuniteta, pravilnoj ishrani i zdravlju uopšte, nego poslednjih meseci. Ako ste spremni da isprobate i nešto osim slaninice, belog luka i meda, evo interesantnog recepta čiji je glavni sastojak biljka koja se u Kini u lečenju koristi već hiljadama godina.

Pre nego što odmahnete glavom, treba da znate da se sve sastojke možete kupiti i kod nas, neke u bolje snabdevenim samoposlugama, a neke u biljnim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Dakle, ništa vas ne sprečava da ovaj elkisir za jačanje imuniteta napravite i isprobate već danas!

Za pripremu su vam potrebni sušeni koren astragalusa, koren angelike (anđelike) - možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama - med, đumbir, kamilica, kora pomorandže, cimet, kardamom i malo votke.

Angelika (anđelika) je lekovita biljka poreklom iz Rusije, a koren angelike odvajkada se koristi i u kineskoj tradicionalnoj medicini za jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma respiratornih virusnih infekcija.

Med i đumbir su bogati moćnim antioksidansima, deluju protivupalno i antibakterijski. Med aktivira imuni sistem i poboljšava imuno odgovor organizma, a đumbir (između ostalog), ublažava i bolove u mišićima.

Za ovaj tonik potrebne su vam i vrlo male količine kamilice, kore pomorandže, cimeta i kardamoma. Zabave radi, trebalo bi da znate da kora pomorandže sadrži skoro tri puta više vitamina C nego sama voćka.

Dakle, evo sastojaka:

Kašika meda

30 grama sušenog korena astragalusa

30 grama sušenog korena angelike

15 grama sušenih cvetova kamilice

Kašičica sušenog đumbira u prahu

Kašičica sušene fino izrendane kore pomorandže

Štapić cimeta

Kašičica kardamoma u prahu

300 mililitara votke (sa više od 45% alkohola)

Priprema:

Med rastvorite u dve kašike tople vode, pa ostavite da se ohladi, a onda sipajte u teglu koju možete hermetički da zatvorite. Zatim dodajte suve sastojke, promešajte i sipajte votku. Dobro zatvorite teglu, i ostavite da odstoji na tamnom, hladnom mestu dve do četiri nedelje. Bar jednom dnevno teglu dobro promućkajte.

Nakon nekoliko nedelja, smesu procedite kroz gusto tkanu gazu, i dobijeni tonik čuvajte na sobnoj temperaturi u staklenoj flašici koja može dobro da se zatvori.

Nekoliko kapi tonika uzimajte u toku dana uz čaj, ili uz čašu vode ujutru čim se probudite.

Ovo domaće sredstvo za jačanje imuniteta me preporučuje se deci, trudnicama i dojiljama.

*Ako patite od neke hronične bolesti, pre konzumiranja posavetujte se sa svojim lekarom.

Ukoliko vam je ovo suviše komplikovano, astragalus, biljku koja se hiljadama godina koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini za lečenje različitih bolesti i stanja, možete uzimati i u formi čaja.

Čaj:

Pet grama sušenog korena astragalusa kuvajte pola sata u 300 mililitara vode. Kad se čaj ohladi, dodajte malo meda i uživajte u zdravom napitku.

Osim što jača imunitet zahvaljujući brojnim aktivnim sastojcima, astragalus ima i druga lekovita svojstva: deluje protivupalno, a pomaže i kod umora i iscrpljenosti organizma, alergija, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, snižava rizik od dijabetesa

Naučna istraživanja (na miševima, doduše, ali posle nekoliko hiljada godina, kineska tradicionalna medicina dokazala je lekovitost ove biljke kako god okrenete) pokazala su da je imunitet malecnih ispitanika kojima su naučnici davali koren astragalusa snažniji i da je manja verovatnoća da oni "zakače" neki virus ili bakteriju od miševa iz kontrolne grupe kojima nije davana ova biljka.

Naučnici su proučavali i kako astragalus deluje na zdravlje srca i ispostavilo se da pozitivno deluje na cirkulaciju, a ima naznaka i da ublažava simtpome miokarditisa.Aktivne komponente koje sadrži koren ove dragocene biljke doprinose očuvanju stabilnog nivoa šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.

Ipak, uprkos brojnim dobrobitima po zdravlje, astragalus u bilo kojem obliku ne smeju da koriste deca, trudnice i dojilje, kao ni osobe koje imaju autoimune bolesti (multiplu sklerozu, lupus ili reumatoidni artritis, na primer), kao ni osobe koje su na imunosupresivnoj terapiji iz bilo kojeg razloga.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi