Zdravlje

ISHRANOM PROTIV JEDNOG OD NAJGORIH SIMPTOMA MENOPAUZE: Endokrinolog objašnjava šta (ne) bi trebalo da jedete

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo pogađa 90 odsto žena između 35. i 55. godine!

Kada potpuno prestane mesečni ciklus, usled smanjenog lučenja ženskih hormona dogodiće se razne promene u telu. Jedna od naoko najizraženijih je dobijanje na težini, ali i promena izgleda tela.

Mada zbog toga nećete biti baš srećni, znajte da je dobitak na težini normalan i očekivan i da pogađa oko 90 odsto žena u menopauzi između 35. i 55. godine.

"Istraživanja pokazuju da nije ishrana problem, već hormoni. Većina žena u menopauzi dobije između pet do osam kilograma, izražena je stomačna gojaznost. Održavanje težine postaje teže, a mršavljenje gotovo nemoguće, zbog hormonskih promena koje utiču na apetit, metabolizan i masne naslage", kaže prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog.

Glavni je krivac estrogen, jer kada ga jajnici proizvode manje, telo će ga tražiti u masnim ćelijama, koje ne sagorevaju kalorije kao mišićne. Progesteron je potom odgovoran za većinu simptoma menopauze, kao što je zadržavanje vode. Androgen dovodi do gojenja u predelu stomaka a pad testosterona gubitak mišićne mase.

Ishrana i fizička aktivnost su ključne

Prof. dr Srećković Dimitrijević kaže da bi žene trebalo da voze bicikl i šetaju, kao i da izbegavaju prekomeran unos alkohola, kafe i gaziranih napitaka.

"Ograničite sve što utiče na zadržavanje vode, pazite se i povećanog izlučivanja kalcijuma kroz urin zbog osteoporoze", kaže ona.

U menopauzi se dva do četiri puta brže gubi koštano tkivo, pa je fizička aktivnost važna za povećavanje mišićne mase.

Kada je ishrana u pitanju, ne bi se trebalo okretati "šok" dijetama.

"Izbegavajte stroge, redukcione dijete, gladovanje će samo usporiti metabolizam. Ne slabite mnogo, jer ako ste veoma mršavi, veće su šanse da dobijete osteoporozu. Povećajte unos voća, povrća, žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda, ribe, maslinovog ulja i piletine a izbegavajte rafinisane šećere", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic žena)