Zdravlje

AKO STE STALNO PROMUKLI I UMORNI, TO MOGU BITI SIMPTOMI OZBILJNE BOLESTI: Prepoznajte čest oblik karcinoma

Autor Zora Ćirković

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje između 400 i 500 slučajeva kancera grkljana. Evo kako da na vreme prepoznate simptome najčešćeg malignog tumora glave i vrata.

Rak grla je maligno oboljenje koje zahvata grkljan (larinks), ređe ždrelo (farinks) i krajnike, a najčešće počinje zahvatajući pljosnate ćelije sluzokože koja oblaže površinski sloj grla.

Prema mestu nastanka, kancer grkljana može biti:

Supraglotisni - iznad glasnih žica

Glotisni - u nivou glasnih žica (najčešći među tumorima grkljana, oko 60% slučajeva)

Subglotisni - ispod nivoa glasnih žica

Simptomi

Glotisni karcinom (rak glasnih žica) manifestuje se konstantnom promuklošću, što olakšava otkrivanje u ranom stadijumu. Kod subglotisnih i supraglotisnih karcinoma simptomi se u najvećem broju slučajeva javljaju kasno, kad se rak već proširio i zahvatio lokalne limfne čvorove, tako da je prognoza u tim slučajevima mnogo neizvesnija.

Simptomi raka grla mogu da uključuju:

Kašalj

Promene u boji glasa (uključujući i promuklost, ili nerazgovetan govor)

Otežano gutanje

Otežano disanje

Bol u uhu

Izrasline na vratu (koje se u nekim slučajevima mogu uočiti i spolja)

Ranice koje ne prolaze

Sukrvičasti ispljuvak

Bol u grlu bez očiglednog uzroka

Gubitak apetita, gubitak težine

Opštu slabost

Kada treba da se obratite lekaru

Ukoliko osećate neki od navedenih simptoma duže od dve ili tri nedelje, obratite se lekaru. Pošto je većina navedenih simptoma nespecifična, vaš lekar će najverovatnije prvo isključiti češće uzroke tih simptoma.

Faktori rizika

Rak grla javlja se kad ćelije koje čine tkivo pomenutih organa mutiraju. Te mutacije zatim dovode do abnormalnog i nekontrolisanog rasta ćelija, koje se "gomilaju" formirajući tkivo tumora.

Nije definitivno utvrđeno zbog čega se to dešava, ali medicina je identifikovala faktore koji povećavaju rizik od nastanka kancera grla:

Korišćenje duvana i duvanskih proizvoda (uključujući pušenje i žvakanje duvana)

Prekomerna konzumacija alkohola

Virusne infekcije, uključujući i infekciju humanim papiloma virusom (HPV) i Epštajn-Bar virusom (izaziva mononukleozu)

Ishrana u kojoj voće i povrće nisu zastupljeni u dovoljnoj količini

Gastroezofagalna refluksna bolest (GERD; gorušica koja traje godinama)

Izloženost toksičnim materijama (azbest, formaldehid…)

Karcinom glave i vrata (bilo koje vrste) u porodičnoj ili ličnoj anamnezi

Muški pol

Starija životna dob (gotovo tri četvrtine slučajeva registruje se kod osoba starijih od 60 godina; retko se dijagnostikuje kod mlađih od 40 godina)

Kako se postavlja dijagnoza

Lekar prvo uzima anamnezu, ispitaće vas o tegobama koje osećate, životnim navikama i simptomima koje ste primetili, zato je važno da pokušate da na pitanja odgovorite što je moguće preciznije. Biće vam urađene i laboratorijske analize krvi.

Sledi otorinolaringološki pregled, a ukoliko lekar smatra da je potrebno, uputiće vas na laringoskopiju, endoskopski pregled koji se obavlja u opštoj anesteziji u bolničkim uslovima.

Tokom laringoskopije, lekar će moći da vidi sumnjivo tkivo, ali i da uzme isečak koji će zatim biti poslat na patohistološku analizu, zahvaljujući kojoj će biti moguće postaviti definitivnu dijagnozu.

Ukoliko lekar proceni da je potrebno, biće urađena i dodatna dijagnostika (CT skener, magnetna rezonanca, ultrazvučni pregled), da bi se utvrdilo da li se karcinom proširio i na susedna tkiva ili organe.

Lečenje karcinoma grkljana

U zavisnosti od tipa karcinoma i toga da li se i koliko proširio na okolna tkiva, i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, tim lekara donosi odluku o lečenju koje može uključivati:

operativno lečenje

hemoterapija

terapiju zračenjem

Prevencija

Rizik od raka grla možete smanjiti ako...

… prestanete pušite ili da ne počinjete da pušite ako ste nepušač. Ukoliko ne možete sami da ostavite cigarete, potražite pomoć.

alkohol konzumirate samo povremeno i u umerenim količinama. Za zdrave ljude, umerena količina znači "do jednog pića dnevno za žene" i "do dva pića dnevno za muškarce". Ali, svakako je zdravije da ne pijete uopšte. Naročito ne svakodnevno, pa makar to bilo i "umereno".

… se hranite zdravo i unosite dovoljno svežeg voća i povrća. Vitamini i antioksidanti kojima obiluju voće i povrće snižavaju rizik od različitih tipova kancera, između ostalog i od raka grla.

… zaštitite se od HPV infekcije. Koristite zaštitu svaki put kad imate seksualne odnose i redovno kontrolišite svoje zdravlje.


Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.