• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Evo ZAŠTO KUPUJEM KRAŠ": Nebojša Šaranović progovorio za medije

Izvor mondo.rs Izvor jutarnji list

Nebojša Šaranović, srpsko-kiparskii biznismen i investitor, vlasnik Kapa star (Kappa Star Limited) i nekoliko kompanija u Srbiji, dao je prvi intervju o razlozima zbog kojih plaća suludu cenu u borbi za deonice Kraša.

O berzanskoj, ali ne samo berzanskoj, borbi za Kraš, u kome trentno ima 25,6% deonica, Šaranovič je razgovarao sa novinarima zagrebačkog "Jutarnjeg lista".

"Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Smatramo da Kraš ima velik potencijal, sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične ranike, pa ima velik potencijal za dalji rast i razvoj. Naša grupacija je (u Srbiji) vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona evra. Od našeg preuzimanja kompanija je učetverostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih", pojašnjava svoje namere Šaranović, za koga se sumnjalo da hrvatsku firmu kupuje za nekoga drugoga.

Šaranović je upitan i za "suludu" cenu deonica kojom se pokušava da se (neprijateljski) preuzme kompanija. Kupovina je počela po cenama od 400 do 500 kuna (54€-67€), što su mnogi i tada okarakterisali kao preskupo, a trenutno se došlo do 1090 kuna (više od 146€). Time je tržišna kapitalizaciju Kraša podignuta sa 570 miliona na 1,6 milijardi kuna (sa 76 miliona € na 215 miliona €)). Pitanje je da li će konkurencija, braća Pivac i Kraš ESOP (zaposleni u Krašu), prepustiti većinski paket.

S MIŠKOVIĆEM OD DELTINIH POČETAKA

Nebojpa Šaranović je poslovni put započeo 1991. godine kao pripravnik u beogradskoj Delti, kasnije čuvenog biznismena i tajkuna Miroslava Miškovića. Brzo je napredovao do pozicije komercijalnog direktora, a potom sa 29 gdoina života otišao da širi Deltino poslovanje u Rusiju. Odatle, od kupovine Bajkalskog celuloznog kombinata 1994. godine započela je i samostalna karijera u proizvodnji celuloze i konditorskoj industriji. U Srbiji je danas manjinski vlasnik u nekada njegovim firmama Avali Ada i Fabrika hartije Beograd (prodao za 133 miliona evra globalnoj Smurfit grupi), zatim vlasnik Papir Servisa FHB i Fabrike kartona Umka, a u konditorskom delu biznisa Jaffe i Baninija.

"Mi Kraš plaćamo po ceni koju smatramo fer vrednošću koju mali deoničari i zaposleni treba da dobiju. Ova cena pokazuje njegov potencijal... Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona evra. Verujemo u pravni sistem Hrvatske i smatramo da manjinski paket može da bude profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i s manjinskim udelom. Te smo mogućnosti svesni od početka, što nije promenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primere sinhronizovanog delovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac (što je nedozvoljeno), ali mi time ne bavimo jer verujemo da za sve postoje zakoni i regulatori", kaže Šaranović.

Šaranović tvrdi da, ako postane većinski vlasnik, neće izmeštati proizvodnju u Srbiju, niti masovno otpuštati radnike.

"To su zlonamerna tumačenja i potpuna neistina. U karijeri sam imao sam šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena. Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, nitko drugi na svetu ne zna da proizvede 'bajaderu' ili 'griotte' i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu", kaže Šaranović.

Krajem ove nedelje ističe rok javne ponude Mesne industrije Braća Pivac (30,8% Kraševih deonica), , u kojoj se nudi 430 kuna (57,8€) po deonici za preuzimanje ostalih.

Uprava Kraša je saoštila da je to preniska cena, s obzirom na to da je na Zagrebačkoj berzi cena bila i 1090 kuna (sada stabilna na 1050).

OTVOREN JE I DRUGI FRONT - U KRAŠ ESOP

Dok se čeka isticanje javne ponude, a potom nastavak borbe cenom na Zagrebačkoj berzi, u ovoj sagi je otvoren i drugi, vanberzanski front.

U Kapa staru su dobili pismo radnika Kraš ESOP-a, gde se kaže da Mesna industrija Braća Pivac nudi 50.000 kuna (6716€) za jedan udeo u Kraš ESOP-u. To su vlastite deonice koje se ne kotiraju na Zagrebačkoj berzi, a radnici su za njih tražili i Šaranovićevu cenu.

"Preko Uprave Kraš ESOP-a, za te, vlastite deonice ponudili smo 130.000 kuna (17,462€) po udelu, što je gotovo dva i po puta više od onoga što nude braća Pivac, a i ovo smatramo pravom cenom", kaže Šaranović.

Cela ova situacija u kojoj investitor pokušava da na berzi kupi kompaniju a tome se protivi njena uprava i pojedinačno najveći (ne i većinski) deoničar, u berzanskom svetu se zove "neprijateljsko preuzimanje". Šaranović izgleda ne voli taj izraz.

"Prema kome mislite da je ono neprijateljsko? Kako je neprijateljsko kada smo deoničarima ponudili dva i po puta višu cenu nego što je bila godinama na berzi, te smo jasno poručili koliko verujemo u Kraš i kakav potencijal u njemu vidimo. Činjenica da su se hiljade deoničara odlučile za prodaju najbolji je dokaz da u toj prodaji ne vide ništa neprijateljsko", kaže Šaranović, koji ističe i veoma korektno ponašanje oko nekih otvorenih poitanja regulatora u Hrvatskoj - HANFA.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Od bajadere je 100 puta bolji Ildefonso. Ko nije probao, ne zna. Mon Cheri je takodje bolji od Griotta. Tako da znaju i drugi da naprave konditorske proizvode i to 100 puta bolje. Ali naravno i skuplje. A ne kako vi rekoste da niko ne zna napraviti cokoladice kao Kras.

special image