• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POGLEDAJTE čime Kadilak UDARA NA TESLU: Novi SUV iz GM-a (FOTO+VIDEO)

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Čuveni Kadilak, jedna od kompanija unutar automobilskog giganta Dženeral Motorsa (GM), predstavila je svoj prvi model višenamenskog (SUV) električnog automobila, čime na crtu izlazi "doajenu" na tržištu Tesli.

 Kadilak električni model suv Tesla električni automobili video foto Izvor: Screenshot/Youtube/Supercar

"Kadilak lirik" (Lyriq), SUV srednje veličine čija će prodaja početi u Kini, može da pređe više od 480 kilometara s jednim punjenjem baterija, u SAD će stići tek krajem 2022. godine.

Biće u konfiguracijama sa zadnjim pogonom i s pogonom na sva četiri točka (AWD), elegantnog izgleda, s vrhunskom unutrašnjošću, internet vezama, sa neuobičajeno velikim - od čak 33-inča (83 santimetra) ekranom osetljivim na dodir i početnom cenom nešto manjom od 75.000 dolara (63.000 evra).

Možda će vas zanimati

GM je "lirik" samo u izložbenoj, a ne i u verziji za proizvodnju, predstavio u četvrtak uveče u Detroitu. Direktori su rekli da su sigurni da će uspeti tamo gde do sada nisu uspeli Jaguarov model "I-Pace" i Audijev "E-tron" – da Tesli preotmu veliki deo tržišnog kolača.

"Lirik" je direktan konkurent Teslinom malom SUV-u "model Y", koji startuje cenom od nešto manje od 50.000 dolara (42.000 evra). "Lirik" bi mogao da privuče i klijente zainteresovane za druge modele "Tesle".

Kadilak lirik električni suv GM-a
Izvor: Youtube/ SuperCar

GM još neće da objavi tačan domet i cenu svog SUV-a, niti želi da kaže da li će "lirik" postići ili premašiti domet Teslinog "modela Y" od 316 milja (508 kilometara) s jednim punjenjem baterija ili njegovo ubrzanje od nule do 60 milja na sat (96,2 kilometra na sat) za svega 3,5 sekunde.

"Model Y" dostiže cenu od 60.000 dolara (50.000 evra) kada mu se dodaju elementarne opcije.

Međutim, rukovodioci GM kažu da su "lirikove" prednosti što je od početka projektovan isključivo kao električno vozilo, sa uravnoteženim raspodelom težine napred-pozadi što ukazuje na dobru upravljivost, posebno u krivinama.

Obećali su i oštra ubrzanja zahvaljujući najnovijoj generaciji hemijskih rešenja nikl-kobalt-mangan-aluminijumskih baterija.

"Lirik" će moći da sam sebe parkira u svim konfiguracijama parking-mesta i to bez vozača u vozilu, slično tehnologiji koju nudi "Tesla".

Takođe ima mogućnost brzog punjenja baterija, ali vreme punjenja nije objavljeno.

Jaguarov "I-Pace" i Audijev "E-tron" zaostaju za Teslinim "modelom Y" po dometu: "I-Pace" može da s punim baterijama pređe 234 milje (375 kilometara), a SUV "E-tron" 222 milje (357 kilometara).

Izvršna analitičarka firme Cox Automotive, Mišel Krebs, rekla je da je domet veći od 300 milja (480 kilometara) važan kupcima koji u anketama i dalje govore da strahuju da bi mogli ostati nasred puta ako se isprazne baterije električnog vozila.

Potencijalni kupci u SAD su uzdržani i jer ne znaju gde bi van svojih kuća mogli da pune baterije vozila, ali dok "Lirik" ne stigne u prodaju, mreža stanica za punjenje trebalo da bude znatno bolja, rekla je Krebs.

Ipak, velika prednost Tesle u odnosu na konkurente je što ima i svoju svetsku mrežu stanica za punjenje.

Kadilak ispunjava sve tehničke kriterijume za nadmetanje s Teslom, ali ne može da nadmaši simbolički značaj te marke i mističnu privlačnost njenog suvlasnika i izvršnog direktora Ilona Maska, koji vodi i kompaniju SpaceX za svemirske letove, rekla je Krebs.

"Ljudi kupuju 'teslu' jer je to Tesla", rekla je ona i dodala da je "Tesla neverovatno dobro izgradio svoj brend: bez reklame i marketinga, a izazivajući samo čisti entuzijazam kupaca".

Da bi napredovao, Kadilak će morati da promeni način prodaje električnih vozila i ponudi veoma dugotrajne test-vožnje i to svuda gde ih i kada ih požele kupci, pre svega da im se automobili dovezu kući, a ne samo da moraju na probu u auto-salonima, rekla je ona.

(MONDO/Verge)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image