• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOŠE VESTI ZA PREDUZETNIKE U SRBIJI! Zbog novih odredbi kazne idu do 1.000.000 dinara, evo šta se sve promenilo

Autor Aleksandra Virijević

Eko-takse za preduzeća veće su za deset puta u odnosu na prethodne godine.

 Povećane takse za preduzetnike u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iznosi eko-takse, godišnje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, za ovu godinu nisu menjani, ali to ne znači da za pojedine kategorije privrednika one neće biti znatno više. Preduzetnici su do sada ovu taksu plaćali uvek u iznosu razrezanom za mikro pravna lica, ali će izmenom uredbe sada i oni biti svrstavani u različite kategorije po veličini, po principu: veća firma - veća taksa.

Koliko tačno preduzetnika u Srbiji posluje u kategoriji većoj od "mikro", što znači da ima više od 10 zaposlenih i godišnje poslovne prihode veće od 700.000 evra ili ukupnu aktivu veću od 350.000 evra, biće poznato tek kada Agencija za privredne registre izbroji nedavno predate finansijske izveštaje.

Ako je sudeći po lanjskim rezultatima, takvih preduzetnika je nešto više od 1.600 i svi oni će na ime eko-takse ove godine platiti bar desetostruko veći iznos, a jedan od njih će platiti čak sto puta skuplju eko-taksu u odnosu na onu plaćenu 2023.

Šta je sve promenjeno?

Prijavu za utvrđivanje godišnje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, u javnosti poznatu kao eko-taksu, privrednici od ove godine podnose ranije, do 30. aprila, a ne kao što je do sada bilo, do 31. jula. Ovo je predviđeno izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara usvojenim u oktobru 2023. Međutim, to nije jedina izmena koja će pogoditi obveznike eko-takse u Srbiji.

Vlada je, naime, prošle nedelje usvojila izmenu uredbe kojom se određuju iznosi eko-takse za preduzeća i preduzetnike u zavisnosti od toga u koju od tri grupe delatnosti spadaju: one sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu, srednjim ili malim negativnim uticajem na životnu sredinu. Postoji tačno 12 utvrđenih iznosa eko-taksi, pošto su preduzeća i preduzetnici svrstani u četiri grupe firmi: velike, srednje, male i mikro.

Do sada su svi preduzetnici bili svrstani u kategoriju "mikro pravnih lica i preduzetnika" i plaćali su najniže takse u svakoj grupi zagađivača. Po novom odredbama, preduzetnici su "rame uz rame" sa preduzećima, u svih 12 kategorija.

Tako su, na primer, preduzetnici koji posluju u delatnostima sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu do sada plaćali 20.000 dinara, kao i mikro preduzeća. Od ove godine će preduzetnici, ukoliko premašuju kategoriju mikro preduzeća i preduzetnika (što je precizno utvrđeno Zakonom o računovodstvu u odnosu na broj zaposlenih, ukupan prihod i aktivu) i spadaju u kategoriju "malih pravnih lica i preduzetnika", plaćati čak deset puta više, 200.000 dinara.

Preduzetnik koji posluje u "najskupljoj kategoriji" zagađivača, a svrsta se u "srednja pravna lica i preduzetnike", od ove godine plaćaće pola miliona dinara, umesto 20.000 dinara, dok je za "veliko preduzeće i preduzetnika" u ovoj kategoriji predviđena taksa od dva miliona dinara.

Svi paušalci će biti u kategoriji najnižih taksi u okviru svake od tri kategorije delatnosti.

"Preduzetnik koji porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na paušalno utvrđeni prihod, iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine plaća u iznosu propisanom za mikro pravna lica i preduzetnike", stoji u novoj uredbi.

Samo jedan veliki preduzetnik u Srbiji

Prema Godišnjem biltenu finansijskih izveštaja za 2022. koju je objavila Agencija za privredne registre, prošle godine je tačno 1.611 preduzetnika bilo razvrstano u kategoriju "malih, srednjih i velikih pravnih lica i preduzetnika".

Među njima je najviše malih preduzetnika – ukupno 1.589.

Srednjih je 21, dok je u toj godini u Srbiji poslovao samo jedan preduzetnik svrstan u kategoriju "velikih preduzeća i preduzetnika", što, po Zakonu o računovodstvu podrazumeva da premašuje dva od tri kriterijuma: da ima broj zaposlenih veći od 250, godišnje poslovne prihode veće od 40 miliona evra ili vrednost ukupne aktive veću od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

Kolike su takse sada

Najmanje eko-takse, po Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i iznosima naknada, plaćaju mikro preduzeća i preduzetnici koji se bave delatnošću sa malim uticajem na životnu sredinu, na primer, naukom, obrazovanjem, osiguranjem, sportom, ali i kockanjem i klađenjem, svega 5.000 dinara godišnje.

Ista ova grupa firmi (mikro), u delatnostima koje imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu, poput sakupljanja neopasnog otpada, određenih sektora poljoprivrede, popravke i održavanja letelica, proizvodnje baterija i akumulatora, proizvodnje oružja i municije, proizvodnje ulja i masti, sladoleda, prerade mleka, ali i proizvodnje pletenih i kukičanih čarapa i dr. plaća eko-taksu duplo više, 10.000 dinara. Mikro firme i preduzetnici u grupi delatnosti koje najviše negativno utiču na životnu sredinu plaćaju dvostruko više od onih sa srednjim uticajem, tačno 20.000 dinara.

U te delatnosti spada rudarstvo, uzgoj životinja, proizvodnja tapeta, proizvodnja papira i kartona, proizvodnja eteričnih ulja, proizvoda od plastike, aluminujuma, bakra, snabdevanje električnom energijom, gasom i parom. Slede detaljni iznosi eko-takse prema novoj uredbi koja je već stupila na snagu.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima veliki negativan uticaj na životnu sredinu iznosi za:

 • velika pravna lica i preduzetnike 2.000.000 dinara
 • srednja pravna lica i preduzetnike 500.000 dinara
 • mala pravna lica i preduzetnike 200.000 dinara
 • mikro pravna lica i preduzetnike 20.000 dinara

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima srednji negativni uticaj na životnu sredinu iznosi za:

 • velika pravna lica i preduzetnike 1.000.000 dinara
 • srednja pravna lica i preduzetnike 250.000 dinara
 • mala pravna lica i preduzetnike 100.000 dinara
 • mikro pravna lica i preduzetnike 10.000 dinara

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima mali negativan uticaj na životnu sredinu iznosi za:

 • velika pravna lica i preduzetnike 500.000 dinara
 • srednja pravna lica i preduzetnike 125.000 dinara
 • mala pravna lica i preduzetnike 50.000 dinara
 • mikro pravna lica i preduzetnike 5.000 dinara

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:52
OVO SMEĆE PRAVE NEODGOVORNE FIRME Vesić prisustvovao uklanjanju divlje deponije na Čukarici POZVAO GRAĐANE DA PRIJAVLJUJU DEPONIJE
Izvor: kurir teklevizija
Izvor: kurir teklevizija

(Informer/Mondo/A.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Dobra vest za preduzetnike je, da će izvršitelji doći da im naplate EKO taksu, ako u firmi propuste da to urade....

Alex

Mora neko da plati populizam kome smo svedoci svakodnevno?

special image