Kanađani imaju svoj autentični način pripreme krompira, koji nazivaju putin – nije teško spremiti, a oduševiše i ukućane i goste.

Sastojci:

Tri kašike gustina

Dve kašike vode

85 grama putera

¼ šolje brašna

Pola litra goveđeg bujona

300 mililitara pilećeg bujona

So i biber po ukusu

Oko 900 grama krompira

Ulje za prženje

Oko 140 grama čedar sira

Priprema:

Pripremite pleh za pečenje. U manjoj posudi pomešajte gustin i vodu i ostavite sa strane.

U većem tiganju istopite puter. Dodajte brašno i ostavite da se krčka oko pet minuta na tihoj vatri, uz redovno mešanje. Dodajte goveđi i pileći bujon, promešajte i ostavite da provri. Zatim u to dodajte gustin pomešan sa vodom i ostavite oko tri do pet minuta na vatri, da sos postane gušći. Dodajte so i biber po ukusu.

Krompir oljuštite i isecite kao za pomfrit, pa ih stavite u veliku posudu i potpuno prekrijte hladnom vodom. Ostavite da odstoje sat vremena. Zatim zagrejte ulje, izvadite krompir iz vode i stavite na ubrus da se ocedi. Pržite krompir oko 5-8 minuta na nižoj vatri, a zatim pojačajte i pržite dok ne postanu braonkasti.

Izvadite krompir na ubrus da se ocedi ulje. Zatim ga prebacite u veliku posudu, posolite po želji, a zatim ih prelijte pripremljenim sosom i izmešajte. Odozgo izrendajte sir i poslužite toplo.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!