Bogata praznična trpeza nešto je čemu se radujemo tokom prvih dana Nove godine, a za Božić se tradicionalno pripremaju česnica i  pečenje.

Evo kako da sami spremite ukusno svinjsko pečenje, kožica će biti hrskava a meso izuzetno mekano i sočno! Ako vam kojim slučajem ostane i za sutra, imamo najbolji recept za ostatke pečenja!

Sastojci:

Svinjski but od dva kilograma
Dva crna luka
Dve šargarepe
Kocka pileće supe
Čaša soka od jabuke
Ruzmarin ili majčina dušica
Dve kašike maslaca

Priprema:

Zagrejte rernu na 130 stepeni. Kožu mesa zasecite unakrsno, ali pazite da je ne prosečete do mesa. Obilno posolite i utrljajte so, ona će izvući vlagu i omogućiti da kožica bude hrskava.

U pleh stavite isečeni luk i šargarepu, pa na njih položite meso. Pecite dva, do dva i po sata, potom izvadite a temperaturu pojačajte na 230 stepeni. Vratite meso u rernu i zapecite dok kožica ne postane zlatna i krckava.

Izvadite meso i stavite da se ohladi, a sve sokove od pečenja zajedno s povrćem zagrejte u šerpi, uz dodatak kocke, soka od jabuke i ruzmarina ili majčine dušice. Sos usitnite štapnim mikserom ili ga procedite dok se povrće ne usitni. Umešajte maslac u sos.

Pečenje nazubljenim nožem secite na komade debele dva centimetra i servirajte uz pire i salatu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.