Specijalitet koji će vas oboriti s nogu: Glazirana šunka s ljutom paprikom

Neočekivana kombinacija ljutog i slatkog.

Ako volite neobične kombinacije ukusa, oduševiće vas ovaj recept za kuvanu šunku.

Osim što izgleda vrlo dekoratvno, ovaj specijalitet vrlo vešto kombinuje slatku glazuru od meda sa ljutim začinima. Probajte, nećete se pokajati!

Glazirana šunka

Sastojci:

4 kg kuvаne šunke

3 kаšike meda

1 kаšikа jabukovog sirćeta

1 prstohvаt mlevene ljute paprike

šаkа kаrаnfilića

Priprema:

Šunku zaseći na par mesta da se dobiju "džepovi". U njih staviti karanfiliće. Položiti šunku u nauljenu vatrostalnu posudu i poklopiti. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C, otprilike sat i po. U odvojenoj posudi izmešati med, sirće i ljutu papriku. Nakon sat i po izvaditi šunku, premazati je mašavinom od meda i vratiti u rernu da se peče još 40 minuta. Kad je šunka pečena, izvaditi je iz rerne, pokriti aluminijumskom folijom i ostaviti da tako odstoji otprilike 15 minuta. Pre služenja, šunku iseći na tanke režnjeve.