Slušaj vest

Potočarka je zaboravljeni rođak iz porodice Kupusnjače. To je biljka bogata mnogim važnim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima. Posebno je dragocena za starije osobe jer obezbeđuje zdravo srce i jetru. Zdravstveni vodiči navode da potočarka ima veoma izrazit biber ukus sa primetnom notom slatkoće.

Jedinstvena aroma potočarke i njena svojstva čine je savršenim dodatkom raznim jelima. Snabdeva, između ostalog: vitamin A, vitamine C i K i one iz grupe B. Zahvaljujući tome, potočarka:

  • podržava zdravlje očiju i imunitet
  • brine o stanju kože
  • ima pozitivan efekat na nervni i cirkulatorni sistem
  • obezbeđuje pravilno zgrušavanje krvi

Zauzvrat, zahvaljujući mineralima koje sadrži kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe:

  • jača kosti i zube
  • podržava funkcionisanje nervnog, kardiovaskularnog i mišićnog sistema
  • štiti od anemije

Antioksidansi prisutni u potočarki štite telo od štetnog dejstva slobodnih radikala. Antioksidansi takođe imaju antiinflamatorne i "antiejdžing" efekte.

Osim toga, potočarka podržava varenje, ubrzava metabolizam i blagotvorno deluje na jetru jer podržava regeneraciju ovog organa. Takođe reguliše krvni pritisak i ima diuretički efekat, zahvaljujući čemu se telo brže oslobađa toksina.

Kako koristiti potočarku u kuhinji?

Pogodna je za jelo i sirova i kuvana. Odličan je dodatak svežim salatama, voćnim sokovima, smutijima ili sendvičima. Njen ukus se savršeno slaže sa krastavcima, rotkvicama, paprikama i paradajzom. U toploj verziji, potočarka dobro funkcioniše kao dodatak supama od povrća i kajgani. Takođe je idealan ukras za jela i sastojak pastama od pesta i povrća.

BONUS VIDEO:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kurir TV ISHRANA