Potočarka je zaboravljeni rođak iz porodice Kupusnjače. To je biljka bogata mnogim važnim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima. Posebno je dragocena za starije osobe jer obezbeđuje zdravo srce i jetru. Zdravstveni vodiči navode da potočarka ima veoma izrazit biber ukus sa primetnom notom slatkoće.
Jedinstvena aroma potočarke i njena svojstva čine je savršenim dodatkom raznim jelima. Snabdeva, između ostalog: vitamin A, vitamine C i K i one iz grupe B. Zahvaljujući tome, potočarka:
- podržava zdravlje očiju i imunitet
- brine o stanju kože
- ima pozitivan efekat na nervni i cirkulatorni sistem
- obezbeđuje pravilno zgrušavanje krvi
Zauzvrat, zahvaljujući mineralima koje sadrži kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe:
- jača kosti i zube
- podržava funkcionisanje nervnog, kardiovaskularnog i mišićnog sistema
- štiti od anemije
Antioksidansi prisutni u potočarki štite telo od štetnog dejstva slobodnih radikala. Antioksidansi takođe imaju antiinflamatorne i "antiejdžing" efekte.
Osim toga, potočarka podržava varenje, ubrzava metabolizam i blagotvorno deluje na jetru jer podržava regeneraciju ovog organa. Takođe reguliše krvni pritisak i ima diuretički efekat, zahvaljujući čemu se telo brže oslobađa toksina.
Kako koristiti potočarku u kuhinji?
Pogodna je za jelo i sirova i kuvana. Odličan je dodatak svežim salatama, voćnim sokovima, smutijima ili sendvičima. Njen ukus se savršeno slaže sa krastavcima, rotkvicama, paprikama i paradajzom. U toploj verziji, potočarka dobro funkcioniše kao dodatak supama od povrća i kajgani. Takođe je idealan ukras za jela i sastojak pastama od pesta i povrća.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.