Ishrana

NAMIRNICE KOJE TREBA DA JEDETE SVAKOG DANA: Zdrave su, jačaju imunitet i preporučuju ih svi nutricionisti

Autor Nataša Petrović

Nisu to nikakve supernamirnice, ali imaju super uticaj kada ih jedete svakodnevno!

Postoji pet grupa namirnica koje bi trebalo da konzumirate svakog dana, kako biste uneli dovoljno vitamina, minerala i nutrijenata.

Voće

Ne samo što je voće puno hranljivih vlakana, već imaju i prirodne šećere, fruktozu, tako da voće može da bude slatkiš koji ćete dodati bilo kom obroku. Neke od najzdravijih voćki koje možete da jedete su jabuke, banane, pomorandže, kruške, breskve, grožđe, lubenica, jagode, maline, mango, ananas, grejpfrut, trešnje...

Koje god voće da izaberete, nećete pogrešiti, a koje ćete u kom trenutku jesti uglavnom najviše zavisi od sezone.

Povrće

Povrće je dobro pre svega zato što vas lako zasiti, a malo je kalorično. Postoje različite vrste povrća, a možda najzdravijim se smatra lisnato zeleno povrće, u koje spadaju brokoli, spanać, prokelj...

U podgrupu crvenog i narandžastog povrća, koje je takođe veoma zdravo, spadaju šargarepe, crvena paprika, paradajz, slatki krompir... 

Pasulj i grašak su veoma zdravi jer sadrže proteine, a skrobno povrće, poput belog krompira i kukuruza šećerca je svakako zdravo, mada ne treba preterivati u konzumaciji zbog skroba koji sadrži. 

Žitarice

Suprotno uvreženom mišljenju, jako je dobro da unosite ugljene hidrate, ali ne bilo kakve. Najzdraviji su složeni ugljeni hidrati, kao i namirnice koje pored ovog nutrijenta sadrže i hranljiva vlakna, jer ćete duže biti siti.

Integralni hleb, smeđi pirinač, kokice, ovsena kaža, integralna testenina i kinoa, neke su od najboljih namirnica iz ove grupe.

Proteini

Ne samo što su proteini važni jer pomažu da duže budete siti, oni takođe utiču na zdravlje mišića i metabolizam. Neki od najzdravijih proteina nalaze se u morskim plodovima, ali i u mesu poput govedine, piletine, ćuretine, jaja... Dobar izvor su i neki biljni proteini, koji se nalaze u orašastim plodovima.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi mogu da posluže kao dodatni izvor proteina u ishrani, a sadrže i masti, što će pomoći da duže budete siti nakon obroka. Nutricionisti kažu da ne treba preterivati u konzumiranju ovih namirnica, ali da ih treba jesti u umerenim količinama.
Možda najbolje namirnice iz ove grupe su jogurt i kefir, jer imaju dejstvo prirodnih probiotika. Svakako, i mleko i sir su namirnice koje treba konzumirati, samo ne u preteranim količinama.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.