Reč stručnjaka

1 JEFTINA NAMIRNICA JE BOLJA OD SVAKOG SUPLEMENTA: Doktor objasnio i grešku koju svi prave - ni slučajno je ne ljuštite!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio šta misli o suplementima i koja prolećna namirnica sadrži neverovatnu dozu vitamina C.

Izvor: TV Prva/screenshot

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o pravilima posta, ali i veoma popularnim suplementima kao što su vitamini i gvožđe. 

Dr Perišić je objasnio ko ne bi trebalo da posti i koja namirnica može da "zameni" 10 ćevapa kada je u pitanju sadržaj masti i proteina, a onda rekao koji su najbolji suplementi po njemu i koje od njih "ne priznaje".

Od početka pandemije, suplementi vitamina i cinka su veoma popularna tema. Jačanje imuniteta na prirodan način takođe je vrlo važno, a prof. dr Perišić je kazao da je bolje pojesti vitamine u obliku voća i povrća nego progutati tabletu, i naveo šta on jede kada mu je potrebna doza vitamina.

"Vitamin B ne priznajem osim B12, a vitamin A, C i E, to su antioksidansi, to i sam uzimam", kazao je on.

"Ali pojedite dve pomorandže dnevno, jednu papriku, posebno obratite pažnju na krompir, beli a ne onaj stari. Mlad krompir je prepun vitamina C, obarite ga uz origano i peršun, i dobili ste dozu vitamina. Taj krompir se ne čisti, nemojte ga ljuštiti ni slučajno", rekao je on.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kada je u pitanju gvožđe, prof. dr Perišić nije za suplemente osim u slučajevima kada ih lekar preporuči zbog anemije.

"Jetra će skladištiti gvožđe pet meseci, guraće nam taj B12, ali onaj ko je anemičan moraće da ga uzima, u konsultaciji sa lekarom", rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.