Po mišljenju turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj, rabarbara je najkorisnija namirnica na svetu. Kontroliše nivo šećera, pomaže da se reguliše pritisak i štiti od Alchajmerove bolesti.
Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.
"Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C", kaže profesorka. Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.
Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?
- jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;
- balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;
- kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;
- poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;
- bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;
- podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;
- istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;
- pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;
- obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;
Kako se sprema?
Ova biljka se obično jede sirova, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:
Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.
MONDO