DR NEVENA OTKRILA SVE ZABLUDE O ŠEĆERU! Žuti NIJE zdraviji, pahuljice nikako za doručak! DETALJAN SPISAK NAMIRNICA

Zbog toga što šećer važi za "lošu namirnicu" naslušali smo se o njemu raznih stvari, a doktorka otkriva šta je od svega toga istina.

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

Šećer važi za lošu namirnicu zbog toga što stalan i preteran unos može da napravi probleme u organizmu, između ostalog i da dovede do obolevanja od dijabetesa.Dr Nevena Kardum je za RTS otkrila šta su najčešće zablude, ali i istine u vezi sa šećerom:

Zabluda: Žuti šećer je zdraviji od belog

"Ljudi najčešće misle da jeste, ali suština je da se i žuti šećer dobija industrijskom preradom i da sadrži jako malo nutrijenata, odnosno vitamina i minerala u odnosu na beli šećer", kaže ona.

Zabluda: voće je zdravo i u neograničenim količinama

"I voće se smatra prirodnim slatkišem, jer sadrži proste šećere, ima prirodan, a ne dodat šećer, ali se ne sme konzumirati u neograničenim količinama", upozorava dr Kardum.

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija 

Istina: Med je bolji nego šećer

Dr Kardum ovo potvrđuje, ali navodi da i ovde treba biti oprezan.

"Med jeste bolji nego šećer, ali i o njegovom unosu treba voditi računa jer se takođe ubraja u dodate šećere, sa druge strane veruje se da ima neka dodatna dobra svojstva kao što je antibakterijsko, antivirusno, pa pospešuje imunitet, a takođe sadrži i antioksidanse, vitamine i minerale, tako da je svakako bolja opcija u odnosu na beli šećer". kaže ona

Istina: Šećeri su potrebni organizmu

"Šećeri su svakako potrebni organizmu jer su i dalje glavni izvor energije u organizmu. To se pre svega odnosi na prirodne izvore šećera i proste šećere koji dolaze iz voća i povrća", završava priču dr Nevena Kardum.

Kako prepoznati insulinsku rezistenciju

Najčešće se javlja kod gojaznih, a pre toga se javljaju povišeni trigliceridi, povišen holesterol, snižen dobar holesterol. Često se javlja i hipertenzija, kao i masna jetra.

Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane je teško, i smatra se da ste od njega "čisti" tek nakon godinu dana njegovog nekonzumiranja. Ipak, svaki dan, nedelja ili mesec koji provedete na odvikavanju od šećera se isplati i nagrađuje vaš organizam. Prvi korak je uvek i onaj najteži - da počnete.

Izbacivanje šećera je teško i ravno je osećaju odvikavanja od jake zavisnosti. To ne treba da nas čudi ako znamo činjenicu da šećer u mozgu stimuliše iste receptore kao heroin. 

Svest o štetnosti šećera se već lagano širii i ljudi počinju da se odvikavaju od njega. Međutim, u međuvremenu je velika šteta već napravljena. Lekari kažu da na jednog otkrivenog ide jedan neotkriveni dijabetičar koji i ne zna da ima šećernu bolest, a procene su da u Srbiji svaki deseti čovek ima ovaj problem.

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija 

O tome koliko je šećer štetan, dr Marija Glibetić iz Centra izuzetne vrednosti iz oblasti istraživanja metabolizma i ishrane kaže: "Svi imamo problema sa njim i naš organizam radi protiv nas, vuče nas da uzimamo što jednostavnije izvore energije. Nažalost, nismo svesni onih sekundarnih reakcija koje se u organizmu dešavaju, to je iscrpljenost sistema za varenje, pre svega iscrpljenost pankreasa. Stalnim unošenjem belog šećera mi iscrpljujemo rad pankreasa i onda ulazimo u jednu fazu koja se zove metabolički sindrom koji je karakterisan gojaznošću, povišenim nivoima šećera u krvi, a to je jedan od koraka ka mnogim bolestima, najvažnije - ka bolestima dijabetesa".

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija 

Koje namirnice treba jesti, a koje izbegavati

"Namirinice koje izazivaju veliki skok šećera u krvi dijabetičara i ostalih, a koje najčešće unosimo su beli hleb, pecivo, kroasan, banane, pečeni krompir, pirinač, špageti, kornfleks, sok od jabuke…", kaže dr Kardum.

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija 

Sa druge strane, prema njenim rečima, jabuka, pomorandža, grašak, karfiol, brokoli, pečurke i jaja su dobre namirnice i sadrže malo šećera, te se njih i treba držati. U svakom slučaju, umerenost u svemu svakako je najbolje rešenje.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.