Šećer važi za lošu namirnicu zbog toga što stalan i preteran unos može da napravi probleme u organizmu, između ostalog i da dovede do obolevanja od dijabetesa.Dr Nevena Kardum je za RTS otkrila šta su najčešće zablude, ali i istine u vezi sa šećerom:
Zabluda: Žuti šećer je zdraviji od belog
"Ljudi najčešće misle da jeste, ali suština je da se i žuti šećer dobija industrijskom preradom i da sadrži jako malo nutrijenata, odnosno vitamina i minerala u odnosu na beli šećer", kaže ona.
Zabluda: voće je zdravo i u neograničenim količinama
"I voće se smatra prirodnim slatkišem, jer sadrži proste šećere, ima prirodan, a ne dodat šećer, ali se ne sme konzumirati u neograničenim količinama", upozorava dr Kardum.
Istina: Med je bolji nego šećer
Dr Kardum ovo potvrđuje, ali navodi da i ovde treba biti oprezan.
"Med jeste bolji nego šećer, ali i o njegovom unosu treba voditi računa jer se takođe ubraja u dodate šećere, sa druge strane veruje se da ima neka dodatna dobra svojstva kao što je antibakterijsko, antivirusno, pa pospešuje imunitet, a takođe sadrži i antioksidanse, vitamine i minerale, tako da je svakako bolja opcija u odnosu na beli šećer". kaže ona
Istina: Šećeri su potrebni organizmu
"Šećeri su svakako potrebni organizmu jer su i dalje glavni izvor energije u organizmu. To se pre svega odnosi na prirodne izvore šećera i proste šećere koji dolaze iz voća i povrća", završava priču dr Nevena Kardum.
Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane je teško, i smatra se da ste od njega "čisti" tek nakon godinu dana njegovog nekonzumiranja. Ipak, svaki dan, nedelja ili mesec koji provedete na odvikavanju od šećera se isplati i nagrađuje vaš organizam. Prvi korak je uvek i onaj najteži - da počnete.
Izbacivanje šećera je teško i ravno je osećaju odvikavanja od jake zavisnosti. To ne treba da nas čudi ako znamo činjenicu da šećer u mozgu stimuliše iste receptore kao heroin.
Svest o štetnosti šećera se već lagano širii i ljudi počinju da se odvikavaju od njega. Međutim, u međuvremenu je velika šteta već napravljena. Lekari kažu da na jednog otkrivenog ide jedan neotkriveni dijabetičar koji i ne zna da ima šećernu bolest, a procene su da u Srbiji svaki deseti čovek ima ovaj problem.
O tome koliko je šećer štetan, dr Marija Glibetić iz Centra izuzetne vrednosti iz oblasti istraživanja metabolizma i ishrane kaže: "Svi imamo problema sa njim i naš organizam radi protiv nas, vuče nas da uzimamo što jednostavnije izvore energije. Nažalost, nismo svesni onih sekundarnih reakcija koje se u organizmu dešavaju, to je iscrpljenost sistema za varenje, pre svega iscrpljenost pankreasa. Stalnim unošenjem belog šećera mi iscrpljujemo rad pankreasa i onda ulazimo u jednu fazu koja se zove metabolički sindrom koji je karakterisan gojaznošću, povišenim nivoima šećera u krvi, a to je jedan od koraka ka mnogim bolestima, najvažnije - ka bolestima dijabetesa".
Koje namirnice treba jesti, a koje izbegavati
"Namirinice koje izazivaju veliki skok šećera u krvi dijabetičara i ostalih, a koje najčešće unosimo su beli hleb, pecivo, kroasan, banane, pečeni krompir, pirinač, špageti, kornfleks, sok od jabuke…", kaže dr Kardum.
Sa druge strane, prema njenim rečima, jabuka, pomorandža, grašak, karfiol, brokoli, pečurke i jaja su dobre namirnice i sadrže malo šećera, te se njih i treba držati. U svakom slučaju, umerenost u svemu svakako je najbolje rešenje.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.