Slušaj vest

Ceo Portugal prati slučaj tamošnjeg fudbalskog bisera, Kardoza Varele (15). On je ostavio sjajan utisak na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina na Kipru, u polufinalu je njegov Portugal pobedio Srbiju, a u finalu je Italija osvojila titulu, pobedom 3:0. Ipak, posle tog trenutka njegov klub Porto izgubio je kontakt sa njim i bilo je čak i navoda da je "otet".

Ipak, nikakve otmice nije bilo. Andre Viljas Boas, novi predsednik Portoa, pričao je sa roditeljima i agentom igrača krajem juna i u poslednjim danima igračevog ugovora sa "zmajevima" pokušao da postigne dogovor da on ostane. Međutim, to se nije dogodilo, niti će.

Portugalski listovi pišu o tome da je veliki talenat Portoga na putovanju u Hrvatskoj zajedno sa svojim zakonskim zastupnikom i sa Faustinom Gomesom, svojim FIFA agentom."Ideja je da ubace mladića u Dinamo Odranski Obrež, člana četvrte lige Hrvatske i da tamo bude do oktobra, kada će napuniti 16 godina. Tada će moći da potpiše profesionalni ugovor i sledeća stanica biće inostranstvo, pretpostavka je - Nemačka", piše "O Žogo".

"Porodica zna sve - predsednik kluba nje ispunio zahtev"

SKANDAL TRESE PORTUGAL POSLE EURA! Roditelji i agenti "oteli" fudbalera - ceo posao vredi pet miliona!
HMB Media/Claus / imago sportfotodienst / Profimedia 

Ipak, Porto se bori za svog igrača, Fudbalski savez Portugala navodno je već pisao kolegama u Fudbalskom savezu Hrvatske da bi objasnio situaciju i da bi zaštitio i sebe i prava igrača, koji je i dalje dete. Usred takve drame, oglasio se njegov agent i poručio javnosti da nema bilo kakve otmice, već da se klub i roditelji fudbalera nisu dogovorili.

"Trebalo bi da objasnim situaciju. Kardozo Varela je posle Evropskog prvenstva bio na školskim ispitima i nije bio kidnapovan. Moje ime nigde niej navedeno u dokumentima, ni u spisima tužilaštva, ni u njegovom ugovoru sa Pumom, ni čak sa njegovim klubom, Portom. Uvek je njegova porodica bila ta koja je potpisivala".

"Bilo je dokazano pred nadležnima da nije bilo 'otmice', već da je sve učinjeno u saglasju sa dečakovom porodicom. Bio sam taj koji je odveo Varelu u Porto kada ga niko nije znao, proces je počeo sa Fernandom Gomešom, nastavio se sa Pinto da Koštom (bivšim predsednikom) i nažalost, završio se sa predsednikom Andre Vilas Boasom, koji je stupio na čelo kluba samo nekoliko dana pre usteka ugovora. Uradio je sve što je mogao da ga zadrži, ali nažalost nije poštovao dogovor sa porodicom"

SKANDAL TRESE PORTUGAL POSLE EURA! Roditelji i agenti "oteli" fudbalera - ceo posao vredi pet miliona!
SPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Posle sastanka sa direktorom Portoa 28. juna, koji je došao u moj dom, gde je Varela uvek na odmoru, zajedno smo bili sa igračem i 29. juna zakazali smo još jedan sastanak porodice i predsednika kluba, Andre Vilas Boasa. To je bio dan pre isteka ugovora"

"Uloga menadžera maloletnog sportiste nikad neće moći da bude iznad porodične odluke i to bi trebalo da razjasnimo. Uvek poštujem smernice porodice. Ne mogu da napustim dečaka koji nije ništa kriv i koji oseća veliku naklonost prema meni, samo zato što nije postignut dogovor dve strane. Imam dobar odnos sa predsednikom Viljas Boasom, juiče smo razgovarali jer zastupam više igrača u Portou i on zna moj stav u ovom procesu", rekao je agent.

Prema informacijama lista "Rekord", odvođenje igrača iz Portoa preko Hrvatske u neku treću ligu moći će da donese organizatorima tog posla zaradu od čak petm miliona evra. Andre Vilas Boas najavio je da će se u ime Portoga žaliti FIFA i da će podneti prijavu i Komisiji za zaštitu dece.