Bezbednost u saobracaju sigurne staze

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

OVO BI MOGLO DA SPASI ŽIVOTE: Sigurne staze za veću bezbednost u saobraćaju

Projekat iz Bora predstavljen na međjunarodnoj konferenciji o bezbednosti u saobraćaju u lokalnoj zajednici.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Na 15. međunarodnoj konferenciji 'Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici', koja je održana od 24. do 27. juna tekuće godine u Vrnjačkoj Banji, Igor Velić, master inž. saobraćaja, saradnik našeg portala iz Bora je kao stručni saradnik GIS udruženja Srbije i predsednik udruženja za bezbednosti saobraćaja 'Sigurne staze', predstavio jedinstven projekat 'Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru' koji se 2018. godine našao među pet odabranih projekata za podršku od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a GIS udruženje Srbije proglašeno je jednim od Šampiona otvorenih podataka 2018.”

Igor Velić je saradnik našeg portala sa kojim imamo plodotvornu saradnju na promociji bezbednosti saobraćaja i čije kolumne možete pročitati na sajtu MONDO.

Mondo je prvi objavio vest kao da ovaj jedinstven projekat pojavio u Srbiji, što možete pogledati na OVOM LINKU.

Ovo je druga međunarodna konferencija na kojoj je GIS udruženje Srbije predstavilo svoj projekat koji upotrebom novih tehnologija omogućava lakše upravljanje bezbednošću saobraćaja u zoni škole i gravitacionom području škole.

Celokupan projekat je dostupan na www.bor.sigurnestaze.com.

U okviru dve radionice posvećenje primerima dobre prakse u jedinicama lokalne samouprave Velić je istakao značaj upotrebe otvorenih podataka (open data) radi lakšeg donošenja odluka i razvoj mobilnih i web aplikacija koje omogućavaju lakše uprvljanje bezbednošću saobraćaja i koje u znatnoj meri unapređuju bezbednost dece u saobraćaju.

Razvoj mobilnih i veb aplikacija na primeru bor.sigurnestaze.com imaće svoju primenu i u novim projektima koji se planiraju na nivou Republike Srbije za razvoj pametnih gradova (smart city) u vidu novih funkcionalnosti i mogućnosti pregleda, unosa i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju.

Više o mobilnoj aplikaciji pogledajte na sledećem linku.

Na promociji je pokazano ne samo koliko su ovakvi projekti, i pre svega aplikacija o bezbednosti dece u saobraćaju, neophodni svakom gradu, nego i kolika je važnost otvorenih podataka za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg života na svakodnevnom nivou, i u svakoj zajednici.

U pokrenutoj diskusiji koju je izazvao ovaj jedinstven projekat Velić je najavio da GIS udruženje Srbije zajedno sa udruženjem "Sigurne staze" radi na razvoju još jedne mobilne aplikacije namenjene učenicima i roditeljima osnovnih i srednjih škola u Boru, koja će predlagati bezbednu rutu kretanja od kuće do škole, izbegavajući objektivno i subjektivno opasne lokacije u gradu.

U tome i jeste poenta rada sa otvorenim podacima korišćenjem novih tehnologija - saradnja svih direktnih i indirektnih učesnika na prikupljanju, obradi, analizi podataka kako bi se ponudilo najefikasnije rešenje, naglašava Velić.

Prezentacija nove aplikacije i niza novih funkcija koje će znatno olakšati rad u indentifikovanju problema bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora, očekuje se na predstojećoj međunarodnoj konferenciji koja će u oktobru održati u Banjaluci.

Nepostojanje odgovarajuće finansijske podrške nas sprečava da poboljšamo svoj rad na izradi novih aplikacija, koji bi doprineo smanjenu broja saobraćajnih nezgoda. S tim u vezi, nadamo se da će grad Bor konačno javno stati iza našeg rada i time podržati priču o upotrebi novih tehnologija.

Takođe, ukoliko postoji zainteresovanost kompanija i drugih investitora, koje bi mogle da iskoriste pun potencijal naše ideje, GIS udruženje Srbije u saradnji udruženjem "Sigurne staze" je voljno za uspostavljanje odgovarajuće poslovne saradnje, objašnjava Velić.

On je istakao da je razvoj novih tehnologija važan u cilju pametnijeg donošenja odluka i da će svakako doprineti da se broj saobraćajnih nezgoda smanji i deca dobiju sigurne putanje kretanja od kuće do škole i istakao, da je model koji je razvilo GIS udruženje Srbije primenjivo na svaki grad i opštinu u Srbiji.

Napomenuo je i da na portalu bor.sigurnestaze.com data saobraćajna signalizacija i saobraćajne nezgode koje su se desile u poslednjih pet godina. Ukrštanjem ovih podataka sa infrastrukturom i saobraćajnom signalizacijom grada dobijen je digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika. Ovo je samo predlog mera, a od predstavnika gradske uprave se očekuje da prihvate ovu studiju koja je detaljno urađena i da preduzmu odgovarajuće korake.

Ovaj projekat GIS Udruženja Srbije podržan je u okviru projekta "Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti", Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

MONDO SERIJAL BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU

Inicijalizacija u toku...

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Ovakvi projekti koji rade na urbanoj mobilnosti su prekopotrebni u Beogradu, pogotovo ova aplikacija koja omugućava da građani prijavljuju probleme.

Pera

Odlična studija i gis aplikacija.

Dragorad

Odlična primena geografsko informacionog sistema. Treba nam više ovakvih aplikacija baziranih na stručnim studijama. U Beogradu recimo su očigledne potrebe primene ovakvih sistema.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader