• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO U KOJOJ VALUTI JE NAJBOLJE DA ČUVATE NOVAC: Eksperti odgovorili šta je najsigurnije u Srbiji!

Autor Aleksandra Vasić

Kriza zbog korona virusa uzdrmala je svetsku ekonomiju, zbog čega su građani sve više u dilemi u kojoj valuti je najbolje čuvati novac, šta je najsigurnije i da li je u ovom trenutku dobro kupovati dolare, evre ili druge strane valute

 novac valute u srbiji najbolje za stednju kako je najbolje cuvati novac zlato dolar ili evro Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kako za MONDO potvrđuju iz Narodne banke Srbije, korona kriza jeste uticala na svetske valute, ali se očekuje da će se već u drugoj polovini ove godine situacija vratiti na staro, a pod uslovom da se pandemija stavi pod kontrolu.

Prema rečima ekonomskih stručnjaka, očekivanja su da bi ove godine evro mogao da ojača u odnosu na američki dolar, dok se istovremeno zlato, ali i pojedine valute kao što su japanski jeni, često smatraju sigurnim opcijama.

Možda će vas zanimati

Iz Narodne banke Srbije kažu za MONDO da je trenutna situacija u svetu, u poređenju sa početkom 2020. godine i pojavom virusa, u određenoj meri izvesnija zbog distribucije vakcina, što u ovom trenutku igra ključnu ulogu u globalnom oporavku.

"Očekuje se povratak globalnog BDP-a na pretkrizni nivo do kraja ove godine, a dinamičniji oporavak ekonomske aktivnosti se očekuje od drugog kvartala godine. Ipak, treba imati na umu da određeni rizici, pre svega vezani za distribuciju vakcina, efikasnost vakcina i pojavu novih sojeva virusa, postoje i dalje. U tom smislu, može se očekivati da će investitori zadržati dozu opreznosti i u narednom periodu“, kažu iz ove ustanove.

Tokom kriznih i neizvesnih perioda, obično dolazi do jačanja tzv. "valuta sigurnog utočišta", kao što su švajcarski franak i japanski jen, kažu iz Narodne banke.

"Kada pojedinac donosi odluku u kojoj valuti treba da štedi, treba da vodi računa o svojim potrebama i pratećim rizicima. Dok će velikom penzionom fondu odgovarati da plasira sredstva u na primer švajcarski franak, čak i po negativnoj kamatnoj stopi, pre svega i zbog regulative koja obično ovim investitorima nameće ulaganje u sigurnu aktivu, za pojedinačnog štedišu to možda neće biti finansijski isplativa odluka“, kažu iz Narodne banke.

Podsećaju da Narodna banka Srbije ne daje preporuke o valutama u kojima treba štedeti, jer takva odluka zavisi od ličnih opredeljenja svakog pojedinca, ali potvrđuju da je poslednjih osam godina štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u evrima, koja čini najveći deo devizne štednje.

S druge strane, srpski ekonomisti kažu da se ove godine očekuje da će evropska ekonomija rasti i da će evro ojačati u odnosu na dolar za 1,3 odsto. Po tom gledištu, najbolje bi bilo investirati u evro bar u jednom delu štednje.

"Američki dolar je glavna rezervna valuta u svetu i pogodan je za one koji primaju prihode u ovoj valuti kako bi uštedeli. Mnogi smatraju da je američka privreda kao balon koji može lako da pukne i da je zato štednja u dolarima uvek rizična, ali teško da će SAD da izgubi svoju ekonomsku poziciju koju ima. S druge strane, očekuje se da će evro brže rasti nego američka valuta. Evro je je zauzeo svoje mesto u zlatnim i deviznim rezervama, pa se često preproučuje prebacivanje štednje u eurima uz primenu kratkoročnih depozita“, kaže ekonomista Vladan Vuković.

Moguće je koristiti popularne i pouzdane strane valute u slučaju kada postoji potreba za dugoročnim skladištenjem sredstava.

"Trebali biste izabrati stranu valutu uzimajući u obzir situaciju u globalnom tržištu, kao iu zemljama u kojima se te novčane jedinice izdaju. Kako se za sada predviđa, ruska rublja bi mogla da ojača, ali samo pod uslovom da sankcije Evropske unije oslabe, ali i da cena nafte bude odgovarajuća. Iako u Srbiji retko ko razmišlja o tome zbog različitih komplikacija, jen i juan mogu da budu dobar izbor za štednju“, kaže ekonomista Vladan Vuković.

Ipak, ono što je osnovno jeste da uvek treba štedeti u valuti u kojoj ćete više trošiti, jer bi sve drugo bio dodatni trošak.

"Tu najčešće govorimo o nacionalnoj valuti. Ako od štednje planirate da kupite nešto za dinare, nema razloga da pretvarate dinare u evre pa da ih štedite u evrima, i da posle podizanja novca pretvorite sve nazad u dinare.Tako ćete više trošiti para na konverziju nego što ćete zaraditi od kamatnih stopa. Ako vlasnik novca ne namerava iskoristiti uštedu za veliku kupovinu nekretnine ili automobila, onda se to može pretvoriti u zlato“, kaže naš sagovornik.

Zlato se koristi kao definitivan standard, ima stalnu likvidnost i dugi niz godina garantuje da neće izgubiti svoju vrednost.

"Zlato ima ulogu sigurne aktive, pa ova odlika naročito dolazi do izražaja u periodima krize, kada je prisutan posledični rast cene zlata. Iz ugla centralne banke, kao institucionalnog investitora, ovaj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u izazovnim vremenima, a uobičajeno služi i kao oblik zaštite od inflacije na duži rok. Takođe, s obzirom na to da je na ovaj oblik aktive teže uticati kroz politike kamatnih stopa različitih monetarnih vlasti, zlato omogućuje smanjenje rizika i očuvanje vrednosti investicija“, potvrđuju iz Narodne banke.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bjes

Jos kad bi imao sta da cuvam..

Korisnik

Jaki mi stručnjaci koji kazu da bi euro mogao da ojača u odnosu na dolar kada je euro jači od dolara vec godina, a prosle godine je drastično jači. Super stručnjaci!

ping pong

Ko ima ozbiljan visak para (minimum minimuma 10 000 evra i vise) za koje sigurno zna da mu nece trebati (jer inace zaradjuje puno svakog dana i meseca) osim za slucaj teskog ludila u celom svetu jedino najsigurnije je da kupi "metal". Zlato,srebro,platina...ili dijamanti. Znaci dukati. I to najbolje u meri od 1/4 ili 1/2 unce eventualno za malo vece kolicine para uzimati cele unce ili po dve unce u komadu tj. dukati i poluge tj. plocice. Da moze da se krca i na sitno ako zatreba. Trojanska unca kojom se racuna cena plemenitih metala na berzi je 31,1 gram. Trenutno vredi 1835 dolara. Sto znaci da npr. 100 000 evra u dukatima od po 1 unce je 50 i kusur komada i to bukvalno stane u dzep i tesko je oko 1,7kg. Kripto valute su dobre kao vid biznisa,za eventualno brzo bogadjenje ili okretanje love,ali ako nema stuje ne vrede nista. Zlato ostaje sta god da se desi. Jer zlato je novac,obrnuto ne. Koga zanima da kupuje zlato,neki od najtrazenijih novcica su austrijiski "Becka filharmonija" (Wienner Philharmoniker), svajcarski PAMP (Produits Artistiques Métaux Précieux) koji je jedan od najvecih svetskih proizvodjaca zlatnika i obicno su plocice zapakovane u plasticno pakovanje na kome pisu svi potrebni podaci o zlatniku (ne otvarati pakovanje), engleski zlatnik "Lion of England" itd. Van Evrope dobro se kotiraju jos i zlatnici australijiskog Perth-a, American Eagle i American Buffalo, kanadski novcici, takodje kineski, juznoafricki i meksicki su u toj grupi. Oznake "9999" na svim novcicima (zlato,srebro,platina) znaci da je cistoca 99,99%. Neki novcici imaju na sebi i nominalnu vrednost npr. pise 100 evra (na beckom filharmonikeru),ali to je samo nominalno,a trzisna vrednost mu je ona koja je na berzi. Takodje postoje i novcici koji su od npr. 1 unce,zlato,a kostaju mnogo vise nego na berzi. Ti novcici su sertifikovani,rade se u ogranicenim serijama i samim tim imaju vecu vrednost (numizmaticka vrednost, kolekcionari itd.). Takvi novcici vam nisu potrebni, da placate po npr. 30% skuplje od regularne cene zlata,jer ako dodje do velike frke bitno je samo da je zlato,niko nece gledati serije i unikate. I naravno,najvaznije je da izvor tj.zlatarska kuca od koje kupijete bude pouzdana, jer ima i prevara. I ako je moguce da imate fakture od prodaje i eventualno sertifikate tj. dokaze o poreklu kupovine.

special image