Slušaj vest

Letovanje krajem avgusta i tokom septembra, zbog ekstremnih vrućina koje su pogodile region, Evropu i svet, sada se čini kao najbolja odluka, a da se nje drže i naši turisti pokazuju rezervacije aranžmana u turističkim agencijama - sve ih je više za kraj leta i ranu jesen.
Gužve na plažama su u tom period manje, a zbog približavanju kraju sezone i cene su niže, što je jedan od takođe bitnih faktora pri odlučivanju.

Od Grčke, koja je po pravilu godinama unazad omiljena za letovanje svih Srba, preko Bugarske pa do daljih destinacija poput Dubaija, Egipta, Tunisa, među upitima za ponude u agencijama građani se interesuju za različita letovališta i jure aranžmane za letovanje u septembru, pa čak i u oktobru.

Na početku sezone prognoze su bile da će Grčka ugostiti više od milion srpskih turista. Ni višesatna čekanja na granicama, ni šumski požari oko Atine nisu odvratili naše ljude od odlaska na odmor u ovu zemlju, pa smo već sada blizu dostizanja prognoziranog broja.

Razlog je to što su cene na većini destinacija značajno niže od početka septembra, pa je tokom ovog meseca moguće naći apartmane po cenama nižim za oko 30 do 50 posto nego tokom jula.

Primera radi, za 10 dana u Pefkoforiju, smeštaj u apartmanu u period od 15. do 26. septembra, preko jedne turističke agencije moguće je naći aranžman za 125 evra po osobi. U cenu je, pored smeštaja, uračunat i prevoz. Odmor od 10 dana u atinskoj regiji, tokom septembra košta od 400 evra po osobi pa naviše, a što se tiče naših turista, nisu ih uplašili šumski požari koji su se danima unazad širili.

Kako je za Mondo potvrdio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić, nijedan polazak ka Grčkoj nije otkazan, jer destinacije za koju postoje bukirani polasci nisu ugrožene.

Aleksandar Seničić Juta
Youtube/24 Vesti/screeenshot Aleksandar Seničić Juta

U razgovoru za naš portal pomenuo je da sve mediteranske zemlje na moru imaju problem sa požarima. Bude ih i u Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj pa i u Španiji i Italiji, ali za sada nije zabeleženo da je neki ove sezone uticao na porast otkazivanja aranžmana.

Kako saznajemo, za polaske od druge nedelje septembra, za Grčku, putnici mogu računati na cene poput onih koje su bile aktuelne tokom maja i početkom juna, pa bi se za boravak na Halkidikiju, omiljenoj destinaciji ljudi iz Srbije, trebalo izdvojiti oko 120 do 190 evra za 10 dana smeštaja u apartmanima i sa prevozom.

Da se može jeftino letovati krajem leta potvrdila nam je i Ivana, Srpkinja koja izdaje apartmane u Grčkoj, koje najčešće posećuju naši državljani.

more_plaža_grčka_putovanja_letovanje_halkidiki_stefan_stojanović-3.jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

"Cena zavisi od destinacije i vrste smeštaja, ali recimo da se za septembar, apartmanski smeštaj na Halkidikiju može naći od 180 do 210 evra za dve osobe", rekla je za naš portal.

Albanija, Hrvatska, Crna Gora - gde Srbi najradije letuju?

Broj turista iz Srbije koji letuje u Albaniji iz godine u godinu raste, što pokazuje i zvanična brojka od skoro pola miliona turista iz naše zemlje, koji su u periodu od 2020. do 2022. godine posetili pomenutu zemlju.

Za ovu godinu će se zvanični podaci znati tek za nekoliko nedelja, ali dosadašnje brojke pokazuju da čak 40 odsto inostranih turista u Albaniju dolazi iz Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

bunker-albanija (1).jpg
Gent SHKULLAKU / AFP / Profimedia 

Cene apartmanskog smeštaja na jugu Albanije u centralnom delu protekle sezone kretala su se od 40 do 60 evra po danu za dvosobni apartman, a ove godine one iznose od 40 do 70 evra. Cene hotelskog smeštaja su varirale, pa u Sarandi za dve osobe, ove godine potrebno je izdvojiti između 50 i 110 evra po danu.

Slabiji organizovan prevoz iz Srbije "koštao je" Crnu Goru dobrog dela turista iz Srbije, pa ih je ove godine, kako saznajemo, manje nego prethodnih. Slabija posećenost iz Srbije zabeležena je i u Hrvatskoj, gde su ovogodišnja poskupljenja doprinela smanjenom interesovanju za zemlju koja se smatra najskupljom u regionu.

Ipak, prema rečima Seničića, očekuje se da do kraja sezone Hrvatska manje-više bude negde na priličnom broju kao što je to bilo prošle godine.

Korisni saveti kako da jeftino letujete

Čak i uz ove niže cene aranžmana, turisti se dovijaju kako mogu da prođu jeftinije, pa se na mrežama i forumima o putovanjima mogu naći mnogi korisni saveti.

"Ako si zaposlen, najbolji tip jeste da budeš što fleksibilniji sa datumima polaska i dolaska. Tako možeš da štelujes cenu avio karata i nađeš stvarno lude popuste. Nekada bude dvostruko skuplja karta između dva dana. Prtljag nositi za kabinu, znači efikasno se spakovati. Poneti samo ono što ćeš koristiti, obuti šta ćeš nositi. Smeštaj sa kuhinjom, doručak i večeru sam praviš ili kupuješ u marketu gde su niže cene hrane i pića", napisala je jedna korisnica na Reditu.

(Mondo.rs)