JAČA IMUNITET, PREPUNA JE VITAMINA: Nutricionistkinja razbila mit o džigerici - samo 1 grupa ljudi ne treba da je jede!

Evo i kako da je spremite da bude mekana kao maslac!

YouTube/Mama Boi's Kitchen

Nutricionistkinja Keli Levek kaže da je džigerica zdrava iz mnogo razloga, naročito goveđa, a razbila je i jedan od većih mitova vezanih za ovo meso.

Džigerica je bogata proteinima, sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, selen, folat i retinol.

Odličan je izvor vitamina B i B12, koji sadrži čak više od zelenog povrća. Jedan je od najbogatijih izvora vitamina A, koji je ključan za funkcionisanje imuniteta i teško ga je naći u namirnicama.

Osim vitamina i minerala, džigerica sadrži kvalitetne proteine, relativno malo kalorija i ugljenih hidrata.

Džigerica sadrži i holesterol, ali pošto nije masna, ako je jedete samo povremeno neće vam napraviti problem. Često ljudi misle da je džigerica "puna" otpadnih materija jer se u njoj prerađuju toksini, ali je nutricionistkinja razbila ovaj mit.

YouTube/Mama Boi's Kitchen 

"U jetri se ne skladište toksini, jetra samo pomaže da se oni eliminišu iz organizma", rekla je ona.

Postoji jedna grupa ljudi koja ne bi trebalo da jede džigericu, a to su trudnice kojima se ne preporučuju velike doze vitamina A, naročito u prvim mesecima trudnoće.

Džigericu isecite na tanke režnjeve, potopite u mešavinu belog sirćeta i mleka najmanje 30 minuta, a potom obrišite i ispecite. Dva najpopularnija načina da se jede džigerica su dinstana sa puno crnog luka, i pečena a potom pomešana sa maslacem i začinima, kao delikatesna pašteta.

YouTube/Mama Boi's Kitchen 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.