Stil

ŠARGAREPA UOPŠTE NIJE NAJZDRAVIJA ZA OČI! 4 namirnice za koje oftalmolozi kažu da bolje čuvaju vid, jedite ih stalno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Roditelji su nam stalno pričali o šargarepi, ali nisu bili u pravu"!

Oftalmolog dr Rudrani Banik objasnila je da se o šargarepi mnogo priča kada je zdravlje očiju u pitanju, ali da postoje i korisnije namirnice!

"Da, šargarepe imaju beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A. Priča o šargarepama nije mit, ali nisu baš toliko korisne koliko su nam roditelji govorili", rekla je ona.

Vitamin A važan za je funkcionisanje fotoreceptora u rožnjači, koji nam omogućuju da opažamo svetlo i manjak ovog vitamina doveden je u vezu sa suvim očima i noćnim "slepilom".

Ali, vitamin A nije jedini važni nutrijent ako želite da očuvate vid i zdravlje očiju.

"Potrebni su nam vitamini, minerali, omega-3 masne kiseline, antioksidanti i bioflavonoidi", objasnila je ona.

Raznobojno voće i povrće, semenke i koštunjavo voće trebalo bi uvesti u ishranu za bolji vid.

"Antioksidanti iz tamnih bobica kao što su kupine i borovnice sprečavaju degeneraciju tkiva oka, dok lutein i zeaksantin iz tamnozelenog povrća kao što je raštan takođe igraju važnu ulogu", rekla je ona.

Kada su u pitanju namirnice životinjskog porekla, važne su zdrave masti zbog čega bi trebalo jesti žumanca iz jaja, kao i masnu ribu, skušu ili losos.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi