mondo.rs

24 Sata: Lajoš navija sat na Tvrđavi svaki dan

Autor:

Lajoš Lukači održava sat na Petrovaradinskoj tvrđavi već 25 godina. Časovnik bez navijanja može raditi najduže 33 sata.

1
A- A A+

Nekada je "Gradsko zelenilo" vodilo računa o satu, a ja sam zahvaljujući jednom prijatelju počeo da se staram o njemu. On mi je rekao da je sat stao i da nema ko da ga popravi. Tada je bio mali kvar izazvan dotrajalošću delova", objašnjava Lajoš za "24 Sata".

Završio je metalsku školu i upisao mašinski fakultet u Zagrebu, ali se pre diplomiranja zaposlio i ostao večiti apsolvent. Sada radi kao bravar, specijalizovan za restauraciju i izradu kopija starih predmeta od kovanog gvožđa i drugih metala.

"Sat je od mog rođenja prvo što vidim kad pogledam kroz prozor jer živim u podnožju tvrđave. Ushićuje me i ljudska genijalnost koja je pre toliko godina napravila složeni mehanizam koji i dalje radi", kaže Lukači.

Objašnjava da ukoliko dođe do kvara on ručno u svojoj radionici napravi nov deo, jer je mehanizam sata ručne izrade i delovi se ne mogu naručiti ili kupiti, već moraju da se prave po uzoru na postojeće.

"Ceni se da je sat star dva i po veka, a u to vreme nisu postojale alatne mašine, ručno se ucrtavalo i rezalo. Svaki zupčanik je posebno napravljen, a danas nijedna mašina ne može da ponovi takvu izradu", objašnjava Lajoš.

Časovnik zimi uvek žuri, dok leti kasni. S obzirom na mehanizam i godine njegovog nastanka, Lajoš objašnjava da sat odlično funkcioniše.

"Ako slučajno zakasni koji minut, nije toliko strašno. Morate priznati da niko ko gleda na njega ne žuri na avion", kaže Lukači.

Sat je poklon Marije Terezije, ali su svi oni koji su mogli da ga koriste bili su dužni da plaćaju posebnu naknadu. Niko pouzdano ne zna kada je sat napravljen, ali se veruje da je to bilo oko 1750. godine. Na klatnu je upisana 1952, a to je bila godina kad su vojne vlasti prvi put tvrđavu otvorile za civile.

Lukač planira da sat održava sve dok ga zdravlje bude služilo, a kad više ne bude u stanju da se popne na tvrđavu trebalo bi da ga nasledi - Andrea Lukač. Najmlađa članica porodice u očevoj radionici obavlja administrativne poslove, ali učestvuje i u izradi, restauraciji i popravkama starih predmeta od metala, pišu "24 Sata".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.