• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplana na biomasu u Priboju, koja će grejati škole i ambulantu

Izvor mondo.rs

U utorak, 22. oktobra u Priboju će početi da radi toplana na biomasu.

 Toplana u Priboju na biomasu Izvor: ‚Mondo/ Goran Sivački

Nova toplana na drvnu sečku grejaće osnovne škole "Vuk Karadžić" i "Desanka Maksimović", Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečiji dispanzer.

Izgradnja nove toplane, kapaciteta 1,8 MW, finansirana je iz fondova Vlade Srbije, a vrednost ove investicije je 126 miliona dinara. Tehničku podršku projektu pružila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. 

Možda će vas zanimati

Zahvaljujući nižoj ceni drvne sečke u odnosu na ranije korišćeni mazut, nova toplana će, pored doprinosa zdravijem životu građana Priboja, doneti znatne uštede. S obzirom na činjenicu da ovaj energent obezbeđuju dobavljači iz okoline, stavljanje u pogon nove kotlarnice uticaće i na ekonomski razvoj u lokalnoj sredini i otvaranje novih radnih mesta.

Priboj već ima kotlarnicu na pelet, manjeg kapaciteta (0,9 MW), koja od 2016. godine toplotom snabdeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave. U narednoj fazi prelaska na grejanje biomasom u Priboju, potpisan je ugovor i raspisan tender za izgradnju gradske toplane od 8 MW.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac najavio je krajem marta da će Srbija do kraja 2020. godine imati 700 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

"I dalje je biomasa najveći potencijal za obnovljive izvore energije. Mi u Srbiji dosta koristimo biomasu, ali ne na ebergetski efikasan način", rekao je on i dodao da će država pokušati da bar 10 gradskih toplana transformiše kako bi počele da koriste biomasu umesto mazuta i uglja.

Protiv biomase su predstavnici Nacionalnog udruženja za izgradnju malih hidroelektrana. Oni smatraju da ni energija koja bi se dobijala iz biomase nije ekološko rešenje.

"To jeste obnovljivi izvor energije, ali nije zelena energija, jer se štetni gasovi šalju u vazduh. Takođe, cena izgradnje ovakvih elektrana je visoka, a i zavise od izvora đubriva", rekao je član UO Nacionalnog udruženja MHE Dragan Stipčić na skupu juna ove godine.

- VRSTE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE -

- Energija vode (hidrelektrane);
- Energija Sunca (solarne elektrane);
- Energija vetra (vetroelektrane);
- Energija iz biomase;
- Geotermalna energija (geotermalne elektrane);
- Atomska energija (nuklearne elektrane).

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image