• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mazarije" Davora Gopca u Domu omladine

Frontmen benda Psihomodo pop će se po prvi put beogradskoj publici predstaviti kao slikar, retrospektivnom izložbom "Oh Yeah!" . Otvaranje 27. februara u sali Amerikana.

Pevač kultnog benda poznatog po hitovima kao što su "Ja volim samo sebe", "Frida", "Sexy magazin", "Osjećam se haj" i "Domovine sin", u DOB-u će izložiti 24 slike, odnosno kako sam kaže "mazarije", koje je stvorio od 1987. do 2008-9. godine nadahnut stripovima i uopšte pop artom.

Uticajni rok kritičar Darko Glavan (1951-2009) je svojevremeno za Gopčeve slike napisao da su "urbana naiva".

"Samo što ja ne crtam kokice i pijetlove, nego kante za smeće i aute. Moji najveći uzori u slikarstvu su Volt Dizni (Walt Disney) i Endi (Andy) Vorhol. U principu je to nekakav pop art. Moji prijatelji Goran
Pirš-Piro i Davor Slamnig isto nešto crtaju pa smo se zezali i naš pravac nazvali 'novi pop'. Kao novi pop art"
, kaže Gobac.

Slike nose nazive kao što su "Gitarist", "Poroci", "Zmaj s walkmanom", "Silver Surfer's Breakfast", "Zaprešić Nightmares", "Ribnjak", "Topli zrak" i "Školski pribor", a Gobac kaže da između njih i muzike Psihomodo popa "ima nekakva poveznica i energija, i vidi se da potiču iz istog izvora".Potrebu da crta Gobac je osetio još kao klinac, koristeći razne površine kao što su drvo, papir, daske i čak i poklopac od šporeta, da bi kao tinejdžer konačno počeo slikati, što se pretvorilo u stalni hobi.

"Moje prvo platno na žalost neće biti na izložbi. Poklonio sam ga Dini Dvorniku (1964-2008). Došao je jednu noć kod mene, bio je jako žedan i mislio je da je cedevita pa je izeksao punu čašu žute boje od opranih kistova. Onda sam rekao: 'Ej, stari pa ti zbilja zaslužuješ sliku. Ti si čak dio nje'. I poklonio sam mu svoje prvo platno", sa osmehom se priseća se Gobac.

Prvu izložbu Gobac je održao 1998. godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu, gde je "došlo tri soma ljudi, to je jako dobro prošlo, i od tada slike putuju". Muzičar je potom imao desetak primećenih i odlično posećenih samostalnih izložbi u zagrebu, Sarajevu, Splitu, Šibeniku...

Ipak, svoje slike ne prodaje, već ih eventualno poklanja samo dobrim prijateljima.

Na otvaranju izložbe, pored autora prisustvovaće i ostali članovi benda Psihomodo pop, a sledećeg dana je najavljen mali hepening.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE