• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve vas vidi muzejska policija!

Muzeji, biblioteke i ustanove kulture u Begradu sa dragocenom istorijskom građom i vrednim knjigama, uz video nadzor i sigurnosne kamere obezbeđuju i čuvari, rečeno je Tanjugu u tim institucijama.

Muzeji, biblioteke i ustanove kulture u Begradu sa dragocenom istorijskom građom i vrednim knjigama, uz video nadzor i sigurnosne kamere obezbeđuju i čuvari, rečeno je Tanjugu u tim institucijama.

Da preduzete mere nisu dovoljne, pokazuje i incident kada su trojica nepoznatih mladića, krajem prošle sedmice, kantom razbila prozor na pisarnici istorijskog arhiva, što nije bio prvi napad na tu ustanovu.
Mere obezbeđenja, kako navode nadležni, primenjuju se radi zaštite od krađe vrednih eksponata kao i od fizičkih napada, iz raznoraznih razloga na te objekte.

Ispred Istorijskog arhiva postavljene su video kamere, a depoi sa dokumentima obezbeđeni su elekronskom bravom koja registruje svaki ulaz, rekla je direktorka te ustanove Branka Prpa i dodala i da je, danonoćno, ispred Istorijskog arhiva i muzeja angažovano fizičko obezbeđenje.

Prostorije Narodne biblioteke su danonoćno pod fizičkim i video nadzorom, a osam portira i vatrogasaca obilazi prostorije, navode u toj ustanovi.

Posebno se proveravaju arhiva biblioteke i magacini sa knjigama, a elektronska video kontrola vrši se i na parkingu biblioteke.

Načelnik bezbednosno tehničke službe Narodne biblioteke Milisav Vulović ističe da su, u toj istituciji koja se trenutno renovira mere bezbednosti na visokom nivou.

"Svako ko uđe u zgradu mora da prođe kontrolu i može se kretati samo po određenim prostorijama, dok su delovi zatvoreni za posetioce odvojeni elektronskim vratima koje mogu da otvrore samo zaposleni" rekao je Vulović.

Etnografski muzej, osim standardne fizičke zaštite eksponata, u prostorijama i na službenom ulazu je uvek prisutan neko od zaposlenih.

"Imamo kamere i alarmne uređaje koji beleže eventualno otvaranje vitrina, kao i čuvara koji noću dežura", rekla je Zorica Sokolić iz Etnografskog muzeja.

Sokolićeva je dodala da bi prema standardima muzej morao da ima ormare za odlaganje eksponata u depou, od kedrovine, ali da se oni trenutno drže u neadekvatnim uslovima.

"U odnosu na slične muzeje u unutrašnjosti, sa kojima tesno sarađujemo, naši uslovi su daleko bolji, ali to nije idealno", rekla je ona.

U Etnografskom muzeju kažu da nemaju vanrednih provera, a redovan pregled svih izloženih i odloženih eksponata obavlja se jednom godišnje u periodu od marta do jula.

Pomoćnik direktora za bibliotekarsku delatnost Predrag Đukić kazao je da u okviru Biblioteke grada Beograda ima 70 ogranaka, a fizičko obezbeđenje i elektronska zaštita danonoćno postoji samo u ulicama Knez Mihailova i Zmaj Jovina.

On je naveo da, uprkos tome, nedeljno nestane oko tri knjige iz centralne, gde su veće gužve, dok u ostalim odeljenjima nisu zabeležene krađe.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE